Лятна школа за децата на Смолян в Историческия музей на града

 За трета поред година Регионалният исторически музей „Стою Шишков” организира  лятна школа „Ваканция в музея” за децата на областния град. Творческите ателиета ще отворян на 15 юни и  ще предложат на малчуганите разнообразна обучителна програма до 10 юли. Заниманията ще се провеждат всеки работен ден от 9.30 до 12.30 часа, в изложбените зали на постоянната експозиция на РИМ, а организотарите канят всички деца и ученици от 6 до 12-годишна възраст. Инициативата се реализира в партньорство с Европейски информационен център „Европа Директно” – Смолян, които са традиционни партньори от предишните издания на школата, радваща се на огромен интерес сред децата в областния град.

В продължение на четири седмици те ще имат възможност да усвояват полезни знания и умения под формата на забавления, като за всеки ден от седмицата е предвидена определена тема. Понеделниците ще бъдат посветени на накитите от мъниста, като децата ще могат да се запознаят с историята на мънистата и да се научат да изработват накити от тях. Темата за старата текстилна техника „плъсти“ ще се практикува във вторниците от лятната школа и ще покаже историята на изделията от нетъкан текстил. Малките творци ще изработват плъстени изделия и ще пресъздават европейски символи и знаци от необработена вълна.

Всяка сряда темата ще бъде „Магията на народните празници”, посветена на календарните празници и обичаи в Родопите. Участниците ще имат възможност да изработват еньовденски китки и броеници за Тодоровден, а също така да проявят творческото си въображение в рисунки по темата.

Всеки четвъртък темата ще бъде- „Експонатите говорят” и ще запознае децата с древни съдове и украса, традиционни костюми, кукерски маски, родопска възрожденска архитектура и др. Те ще рисуват или ще изработват пана от прежди, тъкани и др.

„Родопите и Европа разказват приказки” е темата на всеки петък, когато децата ще се запознават с богатия животински и растителен свят в Родопите и с историята на Европейския съюз- чрез приказки, разкази и филми. Школата ще се закрие на 10 юли от 11.30 часа с представяне на най-добрите експонати в изложба, а всички участници ще получат и грамоти за участието си в тази музейна школа.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини