27 години от събитията на площад "Тянанмън"

В Тайван и на други места по света се състояха възпоменателни прояви по повод навършващите се утре 27 години от смазването на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин, предадoха Асошиейтед прес и БТА.

От Китай, където събитията все още са тема табу, заявиха, че отдавна да обърнали страницата с "политическите размирици".

Бившият студентски водач Уър Кайси и тайвански депутати се събраха в парламента, за да отбележат годишнината от кървавите репресии на военните, при които загинаха, стотици, а може би и хиляди участници в продемократичните протести на 4 юни 1989 г.
Уър, който след репресиите избягал в Тайван, каза, че китайското правителство продължава да му пречи да се върне в Китай и да забранява на възрастните му родители да посетят сина и внука си.

С наближаването на годишнината сигурността в Китай бе засилена, а на роднините на жертвите бяха наложени допълнителни ограничения. Поне шестима души са били задържани за опит да отбележат годишнината.

Държавният департамент на САЩ призова "да се потърси пълна отговорност за убитите, хвърлените в затвора или безследно изчезнали хора и да се сложи край на цензурата върху обсъждането на трагичните събития от 4 юни 1989 г., както и на гоненията и арестите на хора, които мирно отбелязват тази годишнина". В изявление Вашингтон призовакитайското правителство да зачита правата и свободите на всичките си граждани.

На възпоменателна проява в Токио по случай годишнината друг бивш студентски лидер Ван Дан, сега преподавател в Тайван, отбеляза, че развитието на Китай след репресиите доказва, че икономическият растеж не води непременно до демокрация.

Организирането на възпоменателни събития не е просто повод да припомним случилото се през 1989 г. Това е израз на политическа позиция, проява на съпротива срещу схващанията на комунистическата партия, подчерта той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини