Първата инвестиция на Катар у нас е в земеделие

    След няколко широко рекламирани държавни визити в Катар вече е факт първата инвестиция в страната.
    В края на май регистрираната в България "Катар мениджмънт ейджънси" е купила промишлени и земеделски имоти на стойност над 4.85 млн. лв. в област Варна, съобщава "Капитал daily".

    Компанията купувач e собственост на Мохамед ал Тани, който носи фамилията на емира на Катар.

    Qatar Management Agency е регистрирано през 2008 г. и развива дейности в различни сфери - от IT и бизнес консултиране до услуги в сферата на търговията с бързооборотни стоки. В началото на миналата година дружеството открива клон в България, регистриран от Мохамед ал Тани.

    Още през 2010 г. Катар обяви, че проявява интерес към българското агнешко месо, като две години по-късно гарантира и сериозността на намеренията си с депозит от 50 млн. долара в Българската банка за развитие. Докато българската администрация предложи вариант за износ, срокът на депозита изтече и парите се върнаха в Катар.

    Същевременно две фирми - българска и катарска, решиха да започнат свой проект. В края на 2013 г. е създадено съвместното дружество "България - Катар селскостопанска компания", в което си партнират "Катар мениджмънт ейджънси" и смолянската "Тексима трейдинг". Само за половин година от създаването й - до средата на 2014 г., българо-катарският холдинг е направил износ на 10 хиляди агнета.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини