Билкарите могат да кандидатстват за европари наесен

Производителите на билки ще могат да кандидатстват за финансиране от европейските програми наесен. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й на този етап парите ще се дават само за преработка на лечебните треви.

„Билката е дар от природата. Държавата може да подкрепи природата да дава този дар, а не да я унищожава“, каза още тя. В новия програмен период по програмата за развитие на селските райони ще бъдат отпуснати допълнителни средства за отглеждане на традиционни за страната култури, като маслодайната роза, лавандула и етерично-маслени продукти.

"С подкрепата на социалния министър Ивайло Калфин се правят и изменения в нормативни актове, които биха облекчили труда на хора, които се занимават с такава дейност“, уточни още Танева.


Междувременно стана ясно, че приемът на документа за подпомагане на младите земеделски стопани ще започне на 29 юни.

Индикативният бюджет е 35 млн. евро, което е около половината от ресурса по мярката, обясни за Дарик експертът в Дирекция „Развитие на селските райони” в земеделското министерство Анна Петрова.

По думите й бенефициентите ще могат да подават своите проекти в рамките на един месец. Младите земеделски стопани могат да ползват безплатно услугите на Националната служба по съвети в земеделието при изготвянето на бизнес плановете по проектите, обясни още Петрова.

Източник: http://www.novinar.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини