Пуерто Рико фалира

Пуерто Рико изпадна в неплатежоспособност, съобщи Ню Йорк таймс.

"Поради липсата на средства, отпуснати за текущата фискална година, плащания не са извършени в пълен днес",  казва ръководителят на Държавната банка за развитие на Пуерто Рико, в съобщение до медиите.

Фалитът е обявен заради изтичащ дълг от 58 млн. долара, който страната не може да погаси. Общата сума на задълженията на Пуерто Рико, явяваща се "свободно присъединила се към САЩ територия", възлиза на 72 млрд. долара.

В началото на юли Пуерто Рико, което анализаторите нарекоха "американска Гърция" се озова на ръба на платежоспособността. Тогава държавата в последния момент успя да извършви плащания по облигациите, обезпечени с обща гаранция в размер на $ 645.2 милиона.

Пуерто Рико е все пак в по-добро финансово състояние от Гърция. Докато в Гърция потреблението падна с 30%, в Пуерто Рико расте.

Съгласно Кодекса на САЩ Пуерто Рико, няма право да обяви финансова несъстоятелност. Подобни правила важат само за общини. Представители на Белия дом заявиха, че не планират да предостави финансова помощ за страната.

Пуерто Рико е част от Големите Антилски острови в Карибско море. Населението е близо 3 млн. души при територия малко над 9000 кв. км. Връзката със САЩ се заключава в наличието на общо гражданство, валута и отбрана. Върховната власт принадлежи на Конгреса на САЩ, но островът има собствени конституция и самоуправление.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини