Костница и паметна плоча на загинали родопчани ще има Ягодинската пещера

Костница на загиналите родопчани по-време на турското поробване, ще бъде изградена в Ягодинска пещера. Идеята е в самото начало на пещерата да се направи паметна плоча, за да могат посетителите да отдават почит на загиналите там, а на мястото, където са намерени човешки останки, да има костница. Водени са разговори с представителите на Пловдивската епархия в Смолян и се очакват указания, за да се спази църковния канон.

Намеренията на ТД „Родопея“, което стопанисва природния феномен, са до края на годината костницата да е факт, както и възпоменателната плоча. Според председателя му доц. Тодор Тодоров в пещерата са намерени десетки скелети, които според предание са на хора, укривали се от турските нашествия.

Завоевателите зазидали входа на пещерата и всички вътре се задушили и загинали от запаления огън. Преданието е потвърдено и от намерените при една от експедициите през 1964 г. кости, сред които имало и на майка, прегърнала детето си.

Най-вероятно, в пещерата потърсили спасение възрастни хора, жени и деца, а останалите са водели битка с ордите. По същото време, в района е бил Гордьо войвода, който  защитавал крепостта и манастира на връх „Св. Илия“, но умира от раните си след битката.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини