Витамин Е - изключително важен витамин, от чийто недостиг страдаме всички

Почти не минава ден, без в медиите да се появи някое ново изследване, което открива, че не консумираме достатъчно Витамин D или калции, или Омега-3 наситени мастни киселини. Но как стоят нещата с витамин Е ? Според проучване на PLoS One почти 90% от двадесетгодишните и 70% от тридесетгодишните не получават достатъчни количества от този витамин. Това важи особено за хората, които разчитат само на храната, за да си го набавят, пише Меригрейс Тейлър в материала си.

Тези цифри са изумителни, особено като си има предвид факта, че витамин Е, който е антиоксидант има много важна роля. Ниски нива на витамина водят до безплодие и отслабена имунна система. Витаминът ви помага да избегнете едноседмичния грипен ад, когато всички около вас кихат и подсмърчат. Но вероятно най-важната роля на витмина е, че предпазва от сериозни здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, когнитивен упадък и някои видове рак.

Има една малка подробност. Изследването е проведено от учени, които работят за компания производител на хранителни добавки. Дали откритията не са само стратегия, която да принуди вманиачените по здравето да купуват тонове продукти съдържащи витамин Е ? Такава вероятност не може да се отхвърли напълно. Но все пак изследователите боравят с данни от Националното проучване върху здравето и храненето, които трудно могат да се оспорят.

Но дори и така не всички са убедени, че недостатъкът на витамин Е е огромен промблем. Възрастните се нуждаят от 15 мг на ден. Тази доза може лесно да се набави от храни като ядки, семена, листни зеленчуци и растителни мазнини като слънчогледово олио и шафраново масло.

Ако диетата ви не включва твърде обработени храни, тогава най-вероятно успявате да си осигурите дневната доза от витамин Е.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини