ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви прием за новата и единствена в България специалност „Културен мениджмънт“

Най-новата магистърска програма в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ беше представена днес от Философско-историческия факултет. „Културен мениджмънт” е специалност, която бъдещите магистри ще изучават в рамките на 4 семестъра, редовна форма на обучение, обясни деканът на Факултета – доц. д-р Красимира Кръстанова.

Магистърската програма „Културен мениджмънт“ на Философско-историческия факултет в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ е първата по рода си в България, която е разработена в тясно сътрудничество между университетското преподаване и обучението с партньори от реалния културен и творчески сектор, уточни доц. Кръстанова. Изборът на Пловдив за Европейска столица на културата даде тласък за създаване на специалност в областта на културата и творческите индустрии.

В създаването на учебния план със съвети, подкрепа и осигуряване на обучение в реалния културен сектор участваха представители на Фондация Пловдив 2019, Община Пловдив, Общински институт Старинен Пловдив, Фондация ЕДНО за култура и изкуства (One Foundation for Culture and Arts), Френски културен институт в България, Гьоте институт на Германия, Културния институт на Австрия в България, Испански културен институт Сервантес и т.н. В учебния план са предвидени Майсторски класове, в които ще преподават чуждестранни университетски преподаватели и утвърдени професионалисти в областта на културния мениджмънт от Европа и света.

Част от лекциите ще бъдат преподавани на английски език, затова се изисква от кандидатстващите за магистърската програма да владеят английски език. При нужда Пловдивският университет предлага допълнително изучаване на езици чрез своя Департамент за чуждоезиково обучение. Завършилите „Културен мениджмънт” могат да се реализират успешно в културни институции в страната и чужбина, изпълнителната държавна и местна власт, държавни, регионални, общински и частни културни институти, в културния и туристическия сектор, в неправителствени организации, и да бъдат подготвени да финансират чрез български и европейски фондове своите дейности.

Желаещите да изучават „Културен мениджмънт“ могат да подават своите документи до 9 октомври 2015 г. в стая 208 на Ректората на Пловдивския университет при инспектор Нели Чиликова, тел. 032 261 358.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини