EVN: Вкарахме под земята 30 км въздушни електропроводи в Родопите

    Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, днес лично провери направените инвестиции за подобряване на мрежата и се срещна с ръководството на компанията в централата в Пловдив, съобщиха от енергодружеството. Общата стойност на инвестираните от EVN България средства в кабелиране на електропроводи и други технически дейности това лято, възлизат на над 5 млн. лв , а под земята това лято са вкарани 30 км въздушни електропроводи в Родопите. Според прессъобщението от ЕВН, министър Петкова и г-н Дик са отчели добра координация по време на снежната мартенска криза в Родопите. 

    Кабелирането на електропроводи е сред най-ефективните мерки за подсигуряване на електрозахранването, а заради трудния планински терен EVN кабелира 14 броя електропроводи, които са изложени на най-голям атмосферен натиск. Кабелиран е електропровод, захранващ кв. Райково в Смолян, който по време на кризата през март 2015 г. беше единствен от кварталите в града с въздушно захранване. Сега вече кв. Райково подобно на останалите части на града е с изцяло кабелно подземно захранване, което при нормални доставки от подстанциите гарантира максимално неговото електрозахранване, обявиха от ЕВН. Друг кабелиран въздушен електропровод е този, захранващ селaта Киселчово и Кремене в община Смолян, където в един от най-трудните планински участъци е изградена нова подземна кабелна линия с дължина 4,1 км.

    Извършени съгласно законовите изисквания са общо 329 км просеки по мрежи средно и ниско напрежение, доставка на оборудване, преглед на специализираната техника, инструменти и осигуряване на необходимия запас от складови наличности и материали. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини