Най-многолюдния празник в Златоград, хиляди се потопиха в атмосферата от преди век

Изображение 1 от 11

    Повече от 5000 гости и туристи посетиха Златоград, за да се включат в традиционната вече възстановка на един пазарен ден от времето на Възраждането. За Деня на независимостта в Златоград се провеждат традиционните Делюви празници, посветени на легендарния Делю войвода, песента за който се рее в Космоса. По калдаръмените улици на родопския град имаше всевъзможни образи-градски кокони, войници от началото на 20  век, чорбаджии и хайдути, както и красиви родопски девойки.. В празничния ден бе открит лапидариум в двора на Етнографския музей, а  каменната сбирка на откито показва образци от древността.

    Основният организатор на празника Александър Митушев осигури традиционна златоградска чорба за всички. От вкусният местен специалитет похапнаха всички, посетили уникалната църква „Успение на пресвета Богородица“ в центъра на Златоград. За останалите посетители имаше скара и наливна бира на народни цени, но малко след 13 часа всичко беше продадено. Затова пък заведенията в града предлагаха пълен списък родопски ястия. Калдаръмените улички бяха пълни със сергии с натурални продукти и произведения на майстор на национални традиционни произведения-плетива,сувенири,плъсти, манистени накити и ръчно плетени и везани тъкани. 

    Музей за фалшификати ще правят в Златоград

    Лапидариум, археологическа сбирка на каменни артефакти от древността, откриха двора на Етнографския музей в града. Експонатите са събирани и откупувани от местния предприемач и хотелиер Александър Митушев, собственик на Етнографския ареален комплекс в старинната част на града.

    Колекцията на Митушев е узаконена, но сред многото оригинали има два ценни експоната , купени от софийски антикварни магазини, които се оказват дубликати на автентичните, обясни проф. Николай Овчаров. Така се заражда идеята за музей на фалшификатите, който ще е уникален по рода си и ще покаже високото ниво на подобни експонати, които масово се търгуват сред колекционерите в България, коментира професор Овчаров.

    „В момента такива ментета много се появяват на нашия пазар, тези антиквариати са на ръба на закона , половината от колекциите им са фалшификати, които си препродават колекционерите един на друг“.

    „Темата с фалшификатите е много интересна, ако направим такова нещо в Златоград то ще е скромно, няма да бъде нещо грандиозно, но ще бъде малка стъпка , която ще покаже, колко съвършени могат да са фалшификатите. Такова нещо в България няма, ще бъде уникално, музейна сбирка такава няма“, категоричен е професорът.

    Според Митушев музейните сбирки се оценяват от лиценцирани археолози, но е напълно реално фалшификатите да попаднат като скъпи автентични находки в частни сбирки и да се представят като истински. Някои от тях дори са изработени от истински материал и дори с въглероден анализ не може да се докаже, че е съвременна работа.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини