"Горещи точки" - възможен вариант, ако не можем да се справим сами с бежанския наплив

   „Горещите точки”, са възможен вариант, само ако страната го поиска в случай, че напливът на бежанци е в такъв размер, при който не може да се справи сама със своя административен капацитет“. Това обяви вицепремиерът Миглена Кунева днес на пресконференция в Смолян.

До момента има два такива центъра /”горещи точки”/ в Пирея /Гърция/ и Катания /Италия/, които са създадени да приемат стотиците хиляди бежанци. Такава опция съществува за всяка държава, а според Меглена Кунева е възможна за България само, ако се окажем в ситуация с такъв бежански натиск, какъвто видяхме в Гърция и Италия. „Засега това не е картината у нас“, коментира вицепремиерът и допълни, че ситуацията около бежанската криза се следи, във всеки един момент страната ни е готова да направи предложения, които да стабилизират Европа по отношение на миграцията и да запазим сигурността в България.

Кунева увери, че обстановката в Турция се следи ежечасно, ние сме в изключително добра връзка с турските дипломати и с турските власти. Във връзка с откритите от ЕК наказателни процедури срещу България, свързани с мигрантите, вицепремиерът прогнозира, че страната ни ще се справи бързо и няма да се стигне до санкции.

Очаква се МВР да предложи своя план как по-бързо да се справим относно забавянето на нетранспонираните директиви. Кунева смята, че в министерството имат силите и капацитета да го направят бързо и да не се стигне до санкции.

Та смята, че парламентът трябва да работи по-ударно, за да се приемат измененията в закона по отношение на нетранспонираните европейски директиви. „Имаме Закон за убежището, който изчаква преди второ четене в Народното събрание, така че по една от наказателните процедури е въпрос на дни да изпратим уведомително писмо, че нещата са под контрол“, заяви Меглена Кунева.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини