Разрешиха отстрела на стръвницата, която нападна човек в девинското село Беден

Министерството на земеделието е издало разрешението, предстои организирането на ловната хайка

Отстрелът на мечката, която нападна човек преди няколко дни в девинското село Беден, вече е разрешен. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава танева при посещението си днес в Чепеларе.

„Вчера /б.а. 23 септември/ приключи преписката по случая и вече е издадено разрешителното”, коментира Танева. Продедурата за отстрелването на мечката, която е защитен от закона вид, беше задействана веднага след случая с 70 годишният Румен Буков. Той беше нападнат от стръвница пред обора до къщата му около 23 часа на 21 септември. Възрастният мъж се отърва с леки наранявания и травми по тялото, но е още под стрес от преживяното.

„Баща ми е много стресиран, снощи се засякохме в двора, той не разбра ,че съм аз и целия подскочи, трепереше“, разказа за СмолянБГвести.нет синът Владимир. Вчера се наложило да направи повторен преглед в девинската болница на раните по главата и крака. Лепили счупената от мечата лапа протеза, за да има с какво да се храни на първо време. Въпреки всичко преживяно, Румен не иска да оставя козичките си, смята обаче да ограничи обиколките с тях само до пределите на селото.

Синът му обаче е притеснен не само от сериозните травми, но и от стреса, преживян от баща му. Категоричен е, че трябва да се вземат мерки и да се разреди популацията на мечки в региона, а за опасните индивиди да има по-бърза процедура за отстрел. От обора на пострадалия мечката убила една коза, други две са изчезнали.

Това е второто нападение в село Беден за последните два месеца и местните настояваха за отстрел на проблемното животно. Разрешението за отстрел е поискано от Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин. Предстои организирането на хайката, което по принцип се прави от местното горско стопанство за локализиране и обстрела на мечката.  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини