НАТО е готов да разговаря с Русия за операциите в Сирия, обяви Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в неделя, че е готов да обсъди Сирия с Русия и подчерта необходимостта от координация, за да се избегне какъвто и да е "инцидент или катастрофа" между руските сили и водените от САЩ сили.

В интервю за "Ройтерс" в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, бившият норвежки премиер заяви, че е "твърде рано да се определи" какви са руските планове в Сирия, но страната е увеличила военното си присъствие там, включително изтребители и ПВО системи.

"Разбира се, че е необходимо да се уверим, че няма да има инциденти, както и да намерим механизми за намаляване на напрежението заради военното присъствие на Русия."

Столтенберг, който ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров в Ню Йорк в понеделник, призова Русия "да играе конструктивна, кооперативната роля в борбата с "Ислямска държава" и добави, че подкрепата за сирийския президент Башар Асад "не е конструктивен принос за намирането на решение".

Междувременно германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се обяви за преходно правителство в Сирия и предложи посредничество между привърженици и противници на диалога със сирийския президент Башар Асад, предаде БТА.

"Ако успеем да съберем всички основни играчи в региона, Европа, САЩ и Русия ... под един общ знаменател .... това означава, че отиваме към съставяне на преходно правителство и това вече би било голям успех", заяви Щайнмайер по германската телевизия А Ер Де.

Асад е важен за прекратяването на огъня в Сирия, но в дългосрочна перспектива мирното бъдеще на страната не може да е свързано с него, посочи той.

По думите на Щайнмайер ролята на Русия в уреждането на сирийската криза може да се отрази положително на решаването на ситуацията в Източна Украйна. "Надявам се, че сътрудничеството (с Русия) по въпроса за Сирия ще ни помогне да направим крачка напред в украинския конфликт", каза министърът. Той обаче не препоръча да се разглеждат действията на Москва за сирийското уреждане в контекста на ситуацията в Украйна.

"Аз не бих смесвал тези две неща", добави Щайнмайер, който повтори официалната позиция на Берлин, че санкциите срещу Русия може да бъдат снети само в случай на изпълнение на минските договорености.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини