Срещата Обама-Путин започна хладно и приключи без коментари

    Първите преки преговори между президентите на САЩ и Русия от 2013г. насам приключиха за малко повече 90 минути в централата на ООН в Ню Йорк като двамата си тръгнаха без да правят изявления.

    Барак Обама се върна в хотела си, където е домакин на вечеря, а Владимир Путин продължи с натоварената си програма.

    Нямаше изявления от двамата и при пристигането - те заедно влязоха в залата с журналистите, с каменни лица се поздравиха с ръкостискане и влязоха в стаята на руската делегация за разговори. Въпросите, които журналистите задаваха след тях, останаха без ответ.

    Преди това Обама и Путин вдигнаха наздравица на приема на Бан Ки Мун. Те седяха от двете страни на генералния секретар на ООН, но не разговаряха, Обама гледаше хладно и имаше само няколко протоколни усмивки от двамата.

    При отсъствието на подробности за темите на разговора медиите изтъкват, че Обама е заявил в речта си пред ООН готовност да сътрудничи и с Русия и Иран в името на прекратяването на конфликта в Сирия, но с Путин са изразили противоположни позиции за съдбата на сирийския лидер Башар ал Асад.
    Обама го наречен тиранин и главен виновник за 4-годишната гражданска война с над 200 000 убити и милиони прогонени от домовете си. Путин каза, че Асад е легитимната власт и няма алтернатива на сътрудничеството с него и кюрдските милиции в борбата с "Ислямска държава".

    Руският президент предложи също създаване на широка антитерористична коалиция с мнозинството ислямски държави, което изглежда като конкурентен план на групата, която САЩ предвождат в операциите си срещу терористичната организация.

    Но Обама не призова изрично за отстраняването на Асад и допусна "управляван преход" да приключване на неговата власт, което се възприема като сигнал, че Вашингтон е готов да обсъди вариант с оставането на сирийския лидер за известно време на власт, посочва "Ройтерс".

    Френският президент Франсоа Оланд и турският премиер Ахмет Давутоглу обаче изрично подчертаха в Ню Йорк, че е изключено да приемат задържането на Асад на власт.

    Путин каза след срещата с Обама, че не изключва страната му да участва със Запада във военна операция в Сирия с мандат от Съвета за сигурност на ООН. Но Оланд, чиято страна е една от петте с право на вето в съвета, посочи две условия за подкрепа: спиране на бомбардировките от Дамаск срещу собствения му народ и решение на кризата с Русия, Иран и страните от района, в което Асад няма да участва по абсолютно никакъв начин.

    Иранският президент Хасан Рухани каза в речта си пред ООН, че за тероризма в района са виновни "окупациите от САЩ" на Ирак и Афганистан и подкрепата на Вашингтон за позицията на Израел "срещу потиснатия народ на Палестина". По думите му Техеран е готов да помогне за установяване на демокрация в Сирия и Йемен.

    Путин и Обама се разминават и относно събитията в Украйна. Руският лидер говори директно за "военен преврат, оркестриран отвън", докато американският президент заяви, че "не можем да стоим безучастни, когато грубо се потъпква суверенитетът и териториалната цялост на една страна, а ако това остане без последици в Украйна, то може да се случи на всяка държава от тук присъстващите. Именно това, а не желанието за завръщане към студена война, е основата за налагането от САЩ и нашите партньори на санкциите срещу Русия".

    Обама заяви в понеделник, че международната общност би трябвало да стори повече, за да избегне вакуума на властта в Либия, която затъна в междуособици след свалянето на Муамар Кадафи преди 4 години. Според него би трябвало да се работи по-усилно в бъдеще да не се позволява на държавите да стигнат до имплозия.

    "Дори след като помогнахме на либийския народ да сложи край на управлението на един тиранин, коалицията ни трябваше да стори повече за запълване на вакуума, останал след него", заяви американският президент по повод най-кървавият епизод от т.нар. Арабска пролет.

    Според Путин от този вакуум са се родили ислямските екстремисти, а Либия е страна "чиято държавност бе унищожена в резултат на грубо нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, на основание на които бяха предприети действията на НАТО".
     

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини