Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия

Русия нанесе първи въздушни удари в Сирия, съобщи CNN.

Русия е изпратила бойна авиация в Сирия след искане от страна на Дамаск. Това съобщи по-рано РИА Новости, позовавайки се на пресслужбата на сирийския президент Башар Асад.

По-рано днес руският парламент одобри предложението на президента Владимир Путин за използването на военна сила в Сирия.

Изпращането на руска авиация в Сирия става дни след разговорите на върха на ООН за Сирия и за спирането на войната там, както и след среща на четири очи между Путин и американския му колега Барак Обама.

Двамата отказаха да дадат изявления след срещата, но по-късно обявиха, че има много допирни точки във виждането им за случващото се в Сирия, макар и да има някои кардинални разлики.

Путин е на мнение, че борбата срещу "Ислямска държава" минава през подкрепа за сирийския президент Башар Асад. Водената от САЩ коалиция срещу джихадистите пък е против режима на Асад. 

Миналата седмица стана ясно, че Русия е изпратила в Сирия 28 военни самолета, както и оръжия, а в страната има и руски военни, които приемат доставките и обучават сирийската войска. Информацията беше първоначално отречена, а след това потвърдена от руските власти, които заявиха, че Русия никога не е крила подкрепата си за Асад, както и това, че доставя оръжия в Сирия. 

Руският президент Владимир Путин тогава обяви, че за момента Русия не смята да се намесва пряко във военните действия в Сирия, но ако Дамаск поиска помощ, предложението ще бъде обмислено. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини