Сирийската армия и Хизбула готвят атака срещу бунтовниците

Сирийската армия, подкрепяна от Иран и Хизбула, подготвя офанзива в Алепо срещу сирийските бунтовници, които използват американски противотанкови ракети.

Сирийската армия, нейните ирански съюзници и съюзниците й от ливанското шиитско движение Хизбула подготвят сухопътна офанзива срещу бунтовниците в района на Алепо, подкрепяна от руските въздушни удари, заявиха двама местни регионални представители, запознати с плановете за тази офанзива, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според източниците решението за офанзивата вече е взето.

Офанзивата ще последва сухопътна атака, подета от същата коалиция от сили миналата седмица срещу бунтовници в провинция Хама, която е по на запад. 

Хиляди ирански войници вече са пристигнали в Сирия, за да участват в офанзивата в Алепо подкрепа на сирийския президент Башар Асад, казаха двамата регионални представители, пожелали да останат анонимни.

Подобна голяма офанзива на сирийските правителствени сили и техните съюзници в район, който е близо до турската граница, вероятно ще разгневи Анкара, която е член на НАТО, отбелязва агенцията. Анкара подкрепяше бунтовниците, сражаващи се срещу Асад и изрази безпокойство относно руските въздушни удари в Сирия.

Контролът на град Алепо и околната едноименна провинция сега е разделен между силите на сирийското правителство, бунтовнически групи, сражаващи се срещу Асад, и групировката "Ислямска държава", която държи няколко селища край града, припомня Ройтерс.

С американски ракети по силите на Асад

Американски противотанкови ракети, предоставени на умерените бунтовнически групи в Сирия, играят ключова роля в сраженията срещу силите на сирийския режим в централната и северозападната част на Сирия, предаде Франс прес, като се позовава на твърдения на неислямистки бунтовнически групи.

Тези групи използват ракетите TOW, произведени от САЩ, за да спрат напредването на сирийската армия, поддържано от руските въздушни удари в провинциите Хама и Идлиб.
 
Тези ракети са различни от мунициите и оръжията,хвърлени в неделя от самолети на международната коалиция, предвождана от САЩ, на бунтовнически групи в североизточната част на Сирия, сражаващи се срещу "Ислямска държава", посочва Франс прес, на която се позова БТА.

Според сирийския Център на наблюдение на правата на човека неислямистките бунтовнически групи, действащи в Централна Сирия, са получили в последните четири дни по-голям брой ракети TOW. През 2014 г. сирийски бунтовнически групи са получили от същите ракети, за да ги използват в Идлиб, Алепо и Латакия.

Тези ракети ни позволиха да реагираме на напредъка на сирийската армия, казва Ахмад аш Шухуб, говорител на бунтовническата група Фурсан ал Хак. 
Тези ракети играят централна роля в сраженията, посочва лейтенант-полковник Ахмад Сауд от групировката Дивизия 13. Той казва, че по отношение на муниции и оръжия състоянието на неговата групировка е фантастично. 

Тези ракети изиграха важна роля, за да спрем яростната атака на сирийската армия и нейния руски съюзник, посочва Асад Хана, говорител на групировката Дивизия 101.
Според сирийския Център за правата на човека, база на неислямистката групировка Дивизия 13 е била мишена на руски въздушни удари миналата седмица.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини