Ахмет Давутоглу: Бойко Борисов е скъп наш приятел

„Турция и България са най-високо интегрираните две съседни държави в социален аспект, в икономически аспект и т.н. Пътищата, ни, хората ни, летищата ни, всичко, се обединяват и се сливат.“ Това заяви турският  премиер Ахмет Давутоглу след срещата си с българския си колега Бойко Борисов в Истанбул.

„Обсъдихме и общите инвестиционни проекти, особено проект за бърз влак от Истанбул за София и други“, добави Давутоглу. Той на няколко пъти нарече Борисов „много добър и скъп наш приятел“ и му благодари специално, че е успял, макар и за кратко, да пристигне в Истанбул. Турският премиер пожела успех на местните избори в България, както и на парламентарните в Турция. 

„За мен ще бъде огромна чест, ако имам възможността да открия пътя, който ще свърже София и Истанбул и след изборите за мен ще бъде чест да посетя една приятелска държава – България“, заяви Давутоглу. „Обсъдихме и общите инвестиционни проекти, особено този за бърз влак от Истанбул до София и други,“ добави турският премиер.

Той не пропусна да благодари на Бойко Борисов за съчувствието и съболезнованията, които е изразил след терористичния акт в Анкара.  Давутоглу подчерта още, че турската страна оценява високо сътрудничеството между двете страни в борбата срещу тероризма.

„Проектите, строежи на пътищата, на летищата, несъмнено допринасят за добросъседските отношения между двата народа, така че те да се обръщат един към друг с думата „комшу“. Това е най-важната част от нашите добри отношения. Надявам се и оттук насетне българските и турските граждани, както в нашите две съседни държави, така и навсякъде по света, да бъдат приятели“, добави Ахмет Давутоглу. И настоя следващия път Бойко Борисов да гостува в страната му поне няколко дни.

В отговор българският министър-председател Бойко Борисов отново изказа съболезнования за жертвите на атентата в Анкара и подчерта, че решението на проблема с бежанците е в изграждането на зона за сигурност в Сирия, „за да могат да бъдат хората максимално близко до домовете си“. 

„Искам да кажа едно голямо благодаря за усилията, които турската държава прави да задържа на своя територия хората, прокудени от Сирия и от околните държави. Огромните усилия, жест и трудности, които турската държава има, за да не дойдат тези милиони бежанци на нашата граница“, каза Борисов и подчерта, че българската позиция на Европейския съвет за зоната за сигурност е изпратена писмено до всички премиери.

„Турция трябва да бъде включена в третия пакет на сигурните държави, безспорно да либерализираме визите между България и Турция за бизнеса, за туризма, защото само след 4-5 дни ще открием магистрала „Марица“ и от България до Истанбул ще се идва по-бързо с кола, отколкото със самолет“, добави Борисов.

„Днес в Брюксел с президента Юнкер, с президента Шулц и президента Туск имаме изложба на България в Европарламента (там е изложено най-старото златно съкровище – Варненското, бел. ред.)“, каза Борисов. 

Той изрази идеята, че България и Турция, заедно с Гърция, могат да изработят тристранен план по стабилността на границите си. „Днес беше много трудно за мен, защото бях в компанията на двамата настоящи външни министри, двамата бивши външни министри, премиерът и нашият нов посланик в Турция г-жа Михайлова (Надежда Нейнски – бел. ред.), която е бивш външен министър. Сред четирима външни министри – бивши  и настоящи, ми беше малко трудно“, добави Борисов.

“С изключително старание и прецизност разследваме всички връзки покрай атентата в Анкара, ще стигнем до където е необходимо за да се разнищи случая”, заяви още Ахмет Давутоглу. „В момента се провежда разследване и във връзка с допуснати слабости в службите за сигурност“, добави той.

„От 20 юли насам Турция е цел на ИДИЛ, на ПКК (Кюрдската работническа партия, бел. ред.) и на други терористични организации. При разследването  установяваме, че както ИДИЛ, така и ПКК имат роля в атентата. От 20 юли насам ПКК, която е една терористична организация, е нападала наши цивилни граждани, полиция и военни и е станала причина за десетки жертви от наша страна“, заяви Ахмет Давутоглу в отговор на въпрос възможно ли е атентаторите да са проникнали в страната с бежанската вълна от Сирия.

„Нашата позиция е ясна. Зона за сигурност в Сирия, финансова помощ за Турция, за тези 2 милиона души, които живеят тук. Турският премиер ме информира, че 66 000 бебета са се родили в лагерите. Вкарването на Турция в третия пакет за сигурни държави, либерализация на визите.“ Това отговори Бойко Борисов в отговор на въпрос какво послание ще отнесе в Брюксел на срещата на върха, за която заминава днес.

„Аз неслучайно казах едно благодаря на колегата, за това което направи преди месец в Одрин, дойде лично да разговаря с бежанците, за да не дойдат десетки хиляди на нашата граница“, добави Борисов.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини