САЩ ще забавят изтеглянето си от Афганистан за неопределено време

Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви в четвъртък, че ще забави планираното изтегляне на американските войски от Афганистан и вместо това ще запази сегашната сила от 9800 души и през 2016 г., заявиха висши представители на администрацията, предаде "Ройтерс".

Обама възнамеряваше да изтегли почти всички военни освен една малка част, базирана в посолството в Кабул, преди да напусне поста си през януари 2017 г. Според новия план броят на войниците ще бъде намален до 5500 някъде през 2017 г. и ще бъдат базирани на четири места - Кабул, Баграм, Джелалабад и Кандахар.

Решението идва след месеци на обсъждания между Обама, афганистанските лидери, служители на Пентагона, командирите в областта и съветници в Белия дом за това как най-добре да продължи подкрепата за афганистанските сили, заявиха висши американски служители.

"Това бяха широки дискусии, дълбоки дискусии, които включваха личния ангажимент на президента и няколко много подробни въпроси за нашата позиция там", е заявил един от служителите.

Войските на САЩ ще продължат да обучават и съветват афганистанските сили, а също така ще се фокусират върху това да гарантират, че всички останки от "Ал Кайда" няма да представляват заплаха за сигурността на САЩ, съобщиха служители.

"Нашата мисия няма да се промени", заяви официален представител.

Водената от САЩ коалиция в Афганистан приключи своята бойна мисия след 13 години война в края на 2014 г. и оттогава афганистанските войници отговарят за сигурността на нацията с помощ от САЩ и войските на НАТО.

Но афганистанските сили наскоро пострадаха от нападения от талибаните, които за кратко превзеха северния град Кундуз.

"Разбира се, ние наблюдаваме и виждаме как афганистанските сили за сигурност се справят с борбата в Кундуз", заяви официален представител.

Военни и административни служители на САЩ са обсъждали по-бавен график от посещението през март в Белия дом на президента на Афганистан Ашраф Гани.

"Афганистанското правителство е съгласно с този ангажимент и изявиха желание това положение да продължи", са коментирали запознати с разговорите.

Поддържането на 5500 войници в четири бази ще струва около 14.6 млрд. долара на година в сравнение с очакваните разходи за от10 млрд. за консолидираната част в посолството в Кабул.

Съюзниците в НАТО също изявиха интерес към поддържането на нашето присъствие, е обявило длъжностно лице. Има повече от 6000 войници от съюзни държави на територията на страната.

Може да се наложи войските на НАТО да останат в Афганистан за по-дълъг период от време, заяви министърът на отбраната на Германия миналата седмица в прикрита критика на плановете за изтегляне на САЩ.

Германия, която имаше 1900 войници в Кундуз в разгара на своята мисия там, е намалила присъствието си, но все още има 870 войници в региона.

Генерал Джон Кембъл, който командва войските на НАТО в Афганистан, заяви, че подкрепя призивите за по-бавни темпове на оттегляне, като се позова на множеството заплахи от ислямски екстремисти и други радикални групи.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини