Пекин размаха пръст на САЩ за Южнокитайско море

Пекин предупреди, че „твърдо ще се противопостави" на всяко нарушаване на китайския суверенитет, след като Вашингтон скоро ще изпрати бойни кораби до изградени от комунистическата държава изкуствени острови в Южнокитайско море, съобщава „Франс прес".

В района се увеличи напрежението, откакто Китай превърна рифове в малки острови, където имат претенции и други държави, с възможност за изграждане на военни бази. 
САЩ обявиха, че действията на Пекин заплашват свободата на мореплаване.

Преди седмица американски официални представители сигнализираха, че Вашингтон може да изпрати бойни кораби до островите в рамките на няколко дни или седмици, за да демонстрира, че САЩ не признават териториалните претенции на Китай.

Говорител на китайското външно министерство заяви, че страната уважава свободното мореплаване и въздухоплаване над Южнокитайско море, но „твърдо се противопоставя на всяко нарушаване на суверенитета под този претекст".

Китай твърди, че има суверенни права над почти цялата акватория, дори водите до крайбрежията на други държави.

Морето е стратегически важен морски път за търговските кораби.

Позицията на Пекин е изразена, след като военният министър на САЩ Аштън Картър предупреди Китай след среща с американски и австралийски официални представители във вторник, че Вашингтон ще продължи да изпраща своите военни, „където международното право позволява", включително в Южнокитайско море.

Австралия също подкрепя позицията на САЩ.

В редакторска статия във вестник Global Times, който е близък до управляващата китайска Комунистическа партия, се осъждат „непрестанните провокации" на Вашингтон.

Китай няма да толерира нарушенията на САЩ. Китайските военни трябва да „бъдат готови да предприемат контрамерки според нивото провокация на Вашингтон", отбелязва изданието.

Ако САЩ нарушат основните интереси на Китай, китайските военни ще използват сила да ги спрат, допълва изданието.

Претенции към акваторията имат също Бруней, Малайзия, Филипините, Виетнам и Тайван.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини