Смолян настоява пътят през Рудозем за Гърция да е за всички видове пътници и товари

      „Ние вече имаме всички условия да пристъпим към проектиране на ГКПП „Елидже””, заяви областният управител Недялко Славов след срещата, проведена в областна администрация Смолян. „ Тук е мястото да благодаря на Агенция „Пътна инфраструктура” и въобще на всички ведомства от българска страна, които положиха усилия, за да постигнем тези резултати. Можем да дадем съгласието пред секретариата в Солун, че сме готови и имаме основание проектът да стартира. Очаквам това да се случи в началото на ноември. И през следващите няколко месеца аз, като възложител и инвеститор на контролно-пропускателния пункт, трябва да започна процедурата по проектиране”, добави Славов.

    Инж. Илиана Захариева - член на УС на агенция “Пътна инфраструктура”съобщи, че се предвиждат да бъдат изградени по три пътни ленти във всяка посока и една допълнителна, която се изисква от митническите служби.

    Областният управител конкретизира: „Ние настояваме и държим пункта да бъде за всички видове пътници и товари. Това означава, че трябва да се спазят изискванията на всички ведомства в това отношение. В процес сме на изготвяне на техническо задание, съгласувано с Гранична полиция, с Агенция „Митници”, Агенция „Пътна инфраструктура”. Нашето желание е да има възможност за преминаване на товарни автомобили и големи автобуси, което ще окаже благоприятно влияние, както върху икономиката, така и върху туризма в региона.”

    На срещата беше определена пресечната точка на границата, което дава възможност да стартират процедурите по проектиране на контролно-пропусквателния пункт. Страните, участващи във срещата, потвърдиха точката на пресичане на осите на пътя с границата. Техническата работна срещата завърши с подписване на протокол за съвместяване на транспортните системи от българска и гръцка страна при границата Рудозем - Ксанти - ГКПП „Елидже”.

    В срещата участваха представители от двете страни. От българска страна – областният управител на област Смолян Недялко Славов, експерти от Областна администрация Смолян, инж. Илиана Захариева - член на УС на агенция “Пътна инфраструктура”, Христо Петров – началник отдел в агенция “Пътна инфраструктура”, Цветан Мадански – главен секретар на Агенция „Митници”, инж. Нина Стоянова – представител на МРРБ, архитекти на гранично-пропускателния пункт от ЕТ „ПАНАРХ”, проектанти на пътя - „ПЪТПРОЕКТ – 2000” – ООД, комисар Мишо Рабишев -  началник на Регионалната дирекция  „Гранична полиция” – Смолян, Костадинка Миланова – директор на Областно пътно управление – Смолян.

    От гръцка страна участие взеха представители на пътната агенция „ЕГНАТИЯ ОДОС” SA.

    На срещата присъстваха– Димитрос Папатанасио и Галина Георгиева – представители на секретариата в Солун по програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2014-2020”.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини