„Ню Йорк таймс“: САЩ нямат пари да разположат тежка военна техника в Европа

Съединените щати нямат нито пари, нито капацитет да разположат тежка военна техника в Европа, каквото намерение заявиха, пише в. „Ню Йорк таймс“. По-евтиният вариант – прехвърлянето с кораби, в най-добрия случай би отнел няколко седмици. Доставката с транспортни самолети пък е многократно по-скъпа . Затова на този етап американците ще „заемат“ всичко необходимо от европейските си съюзници, членки на НАТО.

Не разполагам с камиони, способни да превозват танкове, не ни стигат хеликоптери, за да си вършим работата, е заявил командващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис по време на събитие в Бавария, цитира "Ню Йорк таймс". Затова той очаквал НАТО да се справи със задачите си чрез повишаване на нивото на обучение на войниците на алианса. Ключови в тези усилия са тренировките с британските хеликоптери, както и унгарската противовъздушна отбрана, е отбелязал Ходжис.


Генералът напомни, че в края на Студената война на територията на Европа са били разположени 300 000 американски войници и офицери, а сега те са 10 пъти по-малко.  „И тъй като задачите ни си останаха същите, трябва да намерим начин 30-те хиляди души да вършат работа като за 300 000“, е подчертал Бен Ходжис.  

Част от усилията в тази посока били ученията през август, в които участвали 4800 войници от 11 страни-членки на алианса. Тяхната цел била да се тренира бързо разгръщане, въпреки съкращенията в националните бюджети за отбрана, конфликтът в Близкия Изток и мисиите в чужбина.


В последната година и половина НАТО непрекъснато повтаря, че иска да разшири присъствието си в Източна Европа, а САЩ обявиха намерението си да разположат допълнителна тежка военна техника на Стария континент. Както заяви през юни в Естония шефът на Пентагона Аштън Картър целта на това разполагане е сдържането на Русия и оказване на противодействие на терористични групи.  По думите на министъра на отбраната на САЩ в седем държави – България, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния  и Германия ще се предислоцират 250 танка, самоходни гаубици и бойни машини на пехотата. Във всяка една от тях ще разположен комплект техника за рота или батальон, уточни той.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини