Талибаните удариха американски изтребител за 100 милиона долара

Американски боен самолет Ф-16 е попаднал на вражеска атака в контролираната от талибаните източна част на Афганистан и е бил ударен, съобщиха американски военни представители, цитирани от сайта IBN live. 

Самолетът, който струва около 100 млн. долара, е получил сериозни щети, което е довело до принудително изхвърляне на горивото и мунициите преди да се върне в базата, отбелязват представителите. Пилотът не е пострадал

Атаката е станала миналият вторник в района Саид Карам в източната провинция Пактия, която в голямата си част е под контрола на талибаните. Екстремистката организация пусна съобщение в Туитър, в което се отбелязва, че е свален вражески самолет.

Първоначално американските военни твърдяха, че няма операционна информация, която да потвърждава твърденията на талибаните. Но според открити военни източници и самолетът е изгубил два резервоара, ракета въздух-земя и две бомби.

Според анализатори самолетът е летял на много ниска височина. Талибаните са свалили няколко военни хеликоптера от 2001 г., използвайки леки оръжия, но никога не се е случвало да ударят свръхзвуков самолет.

Атаката подчертава рисковете, пред които са изправени чуждестранните сили в Афганистан. В края на миналата седмица Вашингтон обяви, че удължава военното си присъствие и след 2016 г.

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини