Турция и Великобритания разследват мистериозната смърт на британска активистка

Властите във Великобритания и Турция са в тесен контакт, след като миналата седмица на главното летище на Истанбул бе открита мъртва британска гражданка, съобщи представител на британското посолство, цитиран от "Ройтерс". 50-годишната Джаки Сътън бе действащ директор за Ирак на Института за военни и мирни репортажи (IWPR). Тя загина в неделя на път за Ербил - столицата на Иракски Кюрдистан.

Според съобщения в турските медии жената е била открита обесена в тоалетна на летище "Ататюрк", след като е изпуснала полета си за Ербил.

"Предоставяме консулска помощ на семейството на загиналата и сме в постоянна връзка с турските власти по отношение на този случай", заяви британски дипломат пред "Ройтерс".

Приятели и близки на Сътън, която преди е работела като журналист в Би Би Си, изразиха съмнение, във версията, тиражирана от някои турски медии, че жената сама е отнела живота си, като е използвала връзките на обувките си след като е изпуснала полета си и не е имала възможност да си купи друг билет.

"Джаки Сътън беше приятел и борец за мир. Няма начин да е извършила самоубийство. Моля ви, разследвайте този случай", гласят призивите в социалните мрежи.

На кадри, разпространени от CCTV, се вижда жена в лилаво яке с раница на гърба да върви сред множеството от хора на летището и да стиска пазарска чанта. Във видеото тя категорично не изглежда разстроена.

Сътън наследи поста на директор на IWPR в Ирак през юни, след като нейният предшественик бе убит от кола-бомба в Багдад през май.

Изпълнителният директор на института заяви, че служителите му са в шок от случилото се.

"Джаки бе един от най-големите ни професионалисти. Тя посвети 10 години от живота си, за да помогне на Ирак. Тя бе изключително изявена, компетентна, способна да работи при трудни условия. Тя бе обичана от всички", гласи официалното изявление на IWPR.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини