Юнкер свика спешна среща заради мигрантския поток през Балканите

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква спешна среща на лидери от ЕС заради мигрантските потоци, породили напрежение на Балканите.

ЕК съобщи, че срещата ще се състои в неделя вечерв нейната централа в Брюксел. Поканени са премиерите на България, Австрия, Хърватия, Македония, Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Сърбия и Словения, както и председателят на Европейския съвет и представители на Фронтекс и на ООН. 

Отбелязва се, че потокът мигранти през Западните Балкани изисква бърз отговор. Допълва се, че целта на срещата е постигането на съгласие по общи действия, които да бъдат предприети незабавно.
На извънредно заседание тази нощ словенският парламент гласува допълнения към Закона за отбрана. Промяната дава на армията част от правата, които до момента имаше само полицията. Промяната бе извършена поради огромния прилив на мигранти в страната.

Властите в Любляна ще получат помощ при защитата нашенгенските граници на републиката. Според него Словения ще получи полицейско оборудване, техника и финансова помощ.

Само през изминалото денонощие от Хървания в Словения са пристигнали между 8000 и 9000 мигранти, а няколко хиляди от тях вече са преминали в Австрия. 

От петък, когато Унгария затвори границата си с Хърватия, досега, Словения прие близо 20 000 души - двойно повече от заявения си капацитет. Хиляди други все още чакат на сръбско-хърватската граница

Призив за солидарност отправи словенският премиер Миро Церар. Словения със своите ограничени ресурси не може да се справи с проблем, с който не можаха да се справят далеч по-големи държави, каза Церар. 

Европейската агенция за управление на външните граници Фронтекс ще получи в свое разпореждане 291 гранични полицаи, изпратени от 19 страни на Европейския съюз, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на пресслужбата на агенцията.

Полицаите ще бъдат изпратени в разпределителните центрове за мигранти в Гърция и Италия, за да помагат в идентифицирането и регистрацията на пристигащите мигранти.

Дневният приток към гръцките острови е достигнал 8 хиляди души. Според Върховния комисариат за бежанците към световната организация, гръцките власти правят каквото могат, за да се погрижат за тези хора, но е време останалите държави от Евросъюза да започнат да изпълняват плана за създаване на приемни центрове и преразпределение на мигрантите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини