Френският премиер се закани на ромите за погрома в Муаран

Френският премиер Манюел Валс реагира остро на вчерашния погром, извършен в източното френско градче Муаран от роми, протестиращи срещу отказа на правосъдието да пусне временно представител на общността им от затвора, за да присъства на погребение, предаде Франс прес.

Валс увери френските депутати, че извършителите на тези широко отразени в медиите прояви на насилие ще бъдат "безмилостно издирени и изправени пред съда".

"Недопустимо е да има такъв изблик на насилие, без значение по каква причина, под претекст, че се оспорва съдебно решение", каза премиерът.

Вчера петдесетина роми устроиха зрелищен погром в източното френско градче Муаран с население от 8000 души, след като им бе отказано 24-годишен представител на тяхната общност да бъде временно пуснат от затвора, за да присъства на погребението на 17-годишния си брат, загинал в пътна катастрофа през уикенда с открадната кола след обир.

Няма пострадали при погрома, при който бяха опожарени коли, а гарата на града и един ресторант бяха опустошени. Бунт избухна и в местния затвор, където е задържан мъжът от ромски произход, за чието пускане настояваха събратята му.

По-рано днес правосъдието потвърди отказа си да пусне затворника. Майката на затворника първоначално обяви, че погребението се отменя, но то в крайна сметка се състоя по график в църквата на градчето, в присъствието на семейството и на още 100-200 души. Над 200 жандармеристи са разположени край ромския лагер.

В края на август роми блокираха магистрала в Северна Франция с искане да бъде освободен синът на жертва на престрелка, за да присъства на погребението на баща си. Тогава дясната опозиция разкритикува липсата на реакция на властите и поиска санкции, припомня АФП.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини