Тотален обрат за балотажа в Девин: Досегашният кмет Пенков се отказа от битката, ДПС отива на избори срещу ГЕРБ

    Повече от интересна междуизборна ситуация се разигра между двата тура на вота в Община Девин.

    Там предстои яростен сблъсък между ГЕРБ и ДПС, след като днес стана ясно, че на балотаж отиват техните кандидати, въпреки, че единият е първи, а другият трети по процент на спечелените гласове на първи тур. Днес в ОИК Девин досегашният кмет Цветалин Пенков, който е втори по резултат и се кандидатира за втори мандат, е подал заявление, че се отказва от участие в изборите на втори тур. Пенков получи 25.85% от гласовете на избирателите, издигнат от местната коалиция Обединени за Общината и като втори по брой гласове, трябваше да отиде на балотаж срещу водачът в битката на първи тур Красимир Даскалов от ГЕРБ, който води с 40.99%.

    Изненадващо обаче Пенков се оттегли от надпреварата за кметския стол, като се отказва и от мястото си на общински съветник в местния парламент. Така на балотаж отиват човекът на ГЕРБ и третият по процент доверие Здравко Василев от ДПС.

    Василев управляваше Девин в мандата от 2007/2011г. като един от най-доверените кметове на ДПС. Сега обаче успя да събере едва 17.23% , но „изненадващият“ ход на Пенков го изпраща на балотаж.

    Председателят на ОИК Девин Татяна Димитрова потвърди решението на ОИК, с което до участие във втори тур се допускат Красимир Даскалов с 3021 действителни гласа и Здравко Василев с 1270 валидни гласа.  „Законът дава право на всеки кандидат да се откаже от изборите на основание чл. 452, ал.8 в рамките на 24 часа от обявяването на изборните резултати“, коментира Димитрова и допълни, че законът е спазен и Пенков лично е внесъл молбата си за оттегляне от втори тур, но не е посочил мотиви за решението си.  

    Предвид голямата разлика в броя на гласовете между първия от ГЕРБ и третият от ДПС, както и амбициите на Движението да спечели още една община в западната част на областта, в Девин се очаква люта битка за всеки глас.

    СмолянБГвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини