Кирил Асенов: Трябва да се махнат заплатите на съветниците в Общината и да се съкрати администрацията

На работна закуска днес, бизнесменът Кирил Асенов, който беше първи в листата на КРОС и влезе в новия Общински съвет, направи първата си изява с пресконференция пред журналисти. Местната коалиция успя да спечели 7 места в  колективния орган за управление на Смолян, с което стана втора сила след ГЕРБ, която има 11 мандата.  Така Коалицията, начело с Асенов, ще бъде решаващ фактор за прокарване или спиране на решения, касаещи местната политика. Днес Асенов коментира резултатите от изборите, бъдещите планове на групата съветници, както и амбициите на КРОС.

„Това няма да е последния случай , в който участваме на избори, интересът към такава формация е огромен, суверенът ни даде доверие, което при всички стандарти е доста над очакваното и за първо участие е повече от добро. Благодарим на избирателите за доверието, което ни додоха".

Като намерения за предстоящия мандат Асенов очерта няколко основни насоки-оптимизиране на финансовата част от приходи и разходи, щата на общинската администрация, който според него е раздут, както и подобряване на бизнесклимата и социални политики в няколко направления.

„Първата докладна записка, която ще направим пред Общинския съвет от нашата група е премахване на работна заплата на общински съветници. В нормалните държави хората работят, за да помогнат на обществото. Ние ще предложим гласуването за това да е поименно и прозрачно, така ще се види кой ще го приеме. Ние нямаме мнозинство, но ще го предложим с аргументи и политики какво да се прави с тези спестени средства“, потвърди предизборното си намерение Асенов.

На въпрос за евентуално коалиране с други политически сили в местния парламент отой отговори:

„Бихме подкрепяли всички политики отляво и отдясно, които водят до подобрение на работата на Общината. Не търсим постове в общинската администрация и изяви, които са „благинки“ на власта, никой от нас няма намерения да става кмет или заместник кмет. Ние искаме единствено участие в комисиите. Ние сме в състояние да си създадем отделен център, извън общината -икономически и юридически, и финансово издържан, с компетенции да изготвя докладните ни записки, с цел да подобрим бизнесклимата в общината. Твърдото ни намерение е да поддържаме политики, които да доведат до развитие на нашата община. На всички срещи, на които бяхме, избирателите поставиха въпроси за промяна в работата на Общината“, коментира Асенов и допълни:

„Ще подкрепим всяка политика, която в 4 годишен план може да доведе до съкращаване на броя на служителите в общината, които се оказаха над 360 човека“, коментира още бизнесменът и изрази мнение, че повече от 70-80 човека в община, няма какво да правят, защото тя произвежда услуги. Той даде пример с 46 човека счетоводен отдел, както и 12 детски градини, които имат собствен счетоводител-твърде раздут персонал, който би могъл да се оптимизира с единен софтуер на Общината.

Сред приоритетите за работа на групата КРОС в Общинския съвет ще бъде оптимизиране на финансовите параметри-приходи и разходи.

„Приходната част на Общината, е изключително жалка. Оптимизиране на разходната част, която е неразумна, меко казано. Разликата от приходната и разходната част би трябвало да бъдат средства за водене на политики.В момента от бюджета средства за местни политики няма. Бюджетът има много резерви и може да бъде оптимизиран-ще подкрепяме само политики, насочени в тази посока. Без условности и задкулисия, ще представяме нещата такива, каквито са“, зарече се бизнесменът, който за пръв път влиза официално в местната власт.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини