Хванаха 129 нелегални, натъпкани в хладилен камион. Вестниците в неделя

Нелегалният трафик на бежанци е сред водещите теми на неделните вестници.

„Съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата доведе до задържането на 495 незаконно пребиваващи на територията на страната чужди граждани. Акцията се е провела през изминалото денонощие на територията на цялата страна, съобщиха от МВР.
В операцията са участвали 2749 служители от всички областни дирекции на МВР. Проверени са 2895 обекта, 12 820 лица и 5987 превозни средства. Освен установените 495 нелегални чужденци са задържани и 16 души за съпричасност за каналджийска дейност. Арестуваните са и други 25 лица, обявени общодържавно издирване.
При един от случаите рано тази сутрин на ГКПП Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната хладилен камион с водач 53-годишен турски гражданин. В хладилното помещение на камиона са открити общо 129 чужденци, които са заявили пред граничните власти, че са сирийци.
Други 7 бежанци са задържани в близост до Видин, толкова са арестуваните и на автомагистрала „Тракия" в близост до Пловдив." - в. „Сега".

„Под ръководството и с координацията на прокуратурата МВР и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са провели акция за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци, лица, съпричастни към каналджийска дейност и лица, съпричастни към престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Това съобщи пресцентърът на МВР...
Установени са 495 незаконно пребиваващи на територията на страната чужденци. Задържани са 16 души за съпричастност към каналджийска дейност...
На 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока град София в петък служители на сектор "Престъпления по пътищата" при ОДМВР-Пловдив са установили 7 чужди граждани. Те са били без документи за самоличност, заявили, че са афганистански граждани . Признали, че са влезли незаконно в страната. Принудително са отведени до границата..." - в. „Дневник".

„Хванаха 129 мигранти в хладилен камион на Капитан Андреево
Рано тази сутрин на граничен пункт Капитан Андреево пристигнал за влизане в страната хладилен камион с водач 53-годишния турски гражданин Д.К.
По документи автомобилът пътувал транзит за Румъния. В хладилното помещение са открити 129 чужди граждани, по първоначални данни без документи..." - в. „Труд".

„В хладилното помещение са открити 129 чужди граждани, по първоначални данни без документи. Те заявили пред граничните власти, че са сирийци. 38 от тях са мъже, 33 - жени и 58 - деца. Шофьорът е задържан. Самоличността на нелегалните пътници се установява в ГПУ-Свиленград..." - в. „24 часа".

„Две гонки с полицията си спретнаха каналджии. Първо камион "Фиат Дукато" бе подгонен от патрул на "Пътна полиция" по магистрала "Тракия", след като шофьорът му не се подчини на подаден сигнал със стоп палка.
При последвало преследване камионът бил застигнат и принудително спрян. 32-годишният шофьор, заедно с возещия се до него 28-годишен спътник слезли и хукнали да бягат, но са задържани от полицаите. В товарния отсек на фиата имало 31 мъже от Афганистан.
Всички са задържани. Гонка и стрелба имаше вечерта в петък и край Враца. След преследване с полицията са заловени 7 чужденци, които са били превозвани от 20-годишен мъж от Видинско. Всичко е започнало около 21,30 часа след сигнал, че от София към Сърбия ще бъдат транспортирани бежанци с автомобил. Засадата го е чакала при село Люти брод.
Каналджията обаче не се подчинил на подадената команда от пътни полицаи да спре и натиснал газта." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават също за спрени наказателни процедури срещу България.

„Министърът на околната среда и водите Ивелина Василев се похвали с отпадането на три наказателни процедури на Еврокомисията срещу България - делото за софийските отпадъци и две процедури за транспониране на екологичното законодателство.
"Вече официално ЕК взе решение за прекратяването и закриването на наказателната процедура, която стартира през 2007 г., а от 2011 г. навлезе в съдебна фаза - за изграждането на интегрираната система за управление на отпадъците в София... С приемането на Закона за водите е прекратена наказателната процедура в сферата на водите. С промяната на Закона за опазване на околната среда транспонирахме текстове, които касаят големите рискови предприятия. Изпълнихме своите ангажименти и по този начин Комисията оцени усилията на българското правителство", заяви Василева в Бургас, цитирана от пресслужбата на министерството.
По думите на Ивелина Василева Брюксел е повярвал в България, тъй като страната успяла да оправдае доверието." - в. „Дневник".

"Усилената работа доведе до това, че три наказателни процедури бяха прекратени от Европейската комисия. Вече официално Комисията взе решение за прекратяването и закриването на наказателната процедура за софийските отпадъци, която стартира през 2007 година, а през 2011 г. навлезе в съдебна фаза ", съобщи в Бургас министър Ивелина Василева.
„Успяхме да отговорим на очакванията и да оправдаем доверието. С приемането на Закона за водите е прекратена наказателната процедура в сферата на водите. С промяната на Закона за опазване на околната среда транспонирахме текстове, които касаят големите рискови предприятия. Изпълнихме своите ангажименти и по този начин ЕК оцени усилията на българското правителство", подчерта министър Василева..." - в. „24 часа".

Стрелбата срещу Алексей Петров също е сред актуалните теми на всекидневниците.

„Бизнесменът Алексей Петров е свалил част от охраната си преди две седмици, съобщи Нова ТВ, позовавайки се на свои източници.
Това е станало след среща с доскорошните му конкуренти.
Сред тях е бил и Златомир Иванов, известен като Златко Баретата. Неговото име се завъртя веднага след нападението вчера като възможен поръчител.
Свидетели на срещата твърдят, че Алексей Петров и Златомир Иванов са изчистили отношенията си. Тази версия обаче засега не е потвърдена от МВР и прокуратурата." - в. „Стандарт".

„Атентатът срещу Алексей Петров не е имал цел да го убие, а други мотиви. Това подозрение подкрепи с факти бившият служител на НСО полковник Николай Марков.
"Професионалистите не стрелят с гранатомет! Имам сериозни съмнения относно това, че атентатът срещу Алексей Петров е професионален опит за убийство. Фактът, че снарядът на гранатата не е изведен в бойна готовност също е показателен", заяви Николай Марков пред Нова телевизия.
И обяви, че такъв случай на атентат с гранатомет е имало през 1968 година в Германия.
"Автомобили с най-висока степен на бронировка имат още Ахмед Доган, Цветан Цветанов, Бойко Борисов", добави Марков.
"Но самата пълна ефективност при използване на такъв боен арсенал при такава защита е при развиване на поне 80 километра в час. А в тази малка уличка това не е възможно. Изстрелът е проведен професионално - във вратата. Но снарядът не е приведен в бойна готовност. Не мога да си обясня, че при професионалисти може просто да не е дръпнато едно нещо, което да направи снаряда активен, а не ударът да бъде с последствия на силно хвърлен камък..." - в. „24 часа".

В. „Труд" съобщава за мотористи,  които събират пари за протеза на младеж, пострадал при катастрофа:
„Мотористи от цялата страна събират средства за протеза на момче, което е загубило крака си при катастрофа. Ивайло е на 21 години и е любител на моторите, съобщи Нова тв.
Приятелите на младия мъж правят уникално шоу с мотори на 155-ия километър на автомагистрала "Тракия", в района на аварийната самолетна писта между Пловдив и Чирпан.
"Иво е решил да докаже на всички, че това, че е с ампутиран крак, няма да промени кой знае колко живота му", сподели майка му..."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини