Масов протест на полицаите в цялата Смолянска област

    Вече са подадени и 22 молби за напускане на служители само от пожарната и Областната дирекция в Смолян

    Над хиляда служители от системата на МВР и Гранична полиция от Смолянска област днес протестират символично. Пред сградата на Областната дирекция на МВР в Смолян служителите се събраха на символичен протест, за 45 минути тази сутрин беше блокиран и централния пътен възел на КПП Черна, свързващ Смолян и областта с Кърджали, Мадан и Златоград. Пред Регионалната дирекция на гранична полиция в Смолян, също имаше протест.

    „Излезли сме, за да демонстрираме своето несъгласие, това възниква спонтанно от служителите и ще има такъв протест и на други места. Всички служби на територията на ОД МВР Смолян, РДГП Смолян и противопожарната служба в цялата област са на протест. Колеги, които са командировани на границата на Елхово, също по съответния ред протестират и изразяват своето недоволство“, обяви Михаил Узунов, председател на синдикалното дружество при Районно Управление Смолян и член на Федеративната контролна комисия при Синдикална федерация на служителите в МВР.

    Към момента са подадени и 22 рапорта за напускане от служители на противопожарната служба и ОД МВР Смолян. Според синдикалния лидер заради ситуацията има опасност държавната граница да остане без охрана и бежанците безпрепятствено да влизат в страната.

    Да подкрепят полицаите дойдоха и надзиратели от затворническото общежитие край Смолян. Исканията им са социални и нямат политически характер, служителите на реда и сигурността са против орязването на 20-те заплати при напускане на службата, намаляването на процента за прослужено време и факта, че готвените промени в Закона за бюджета за 2016г. , ги лишават от социално- битови придобивки, обезпечаващи ограниченията, наложени от тежката им професия.

    „В този закон, в изненадващ вариант, след като е гледан от Тристранката на 28 октомври, се появяват няколко допълнителни параграфа, които касаят сектор „Сигурност“. А това са 7 ведомства , касаещи сигурността на държавата. Тук говорим за държавност, посяга се на социални обезпечения, които се дават от държавата за колегите, заради тяхната тежка професия“, каза синдикалният лидер и допълни, че готвените промени тотално стопират кариерното развитие и ще демотивират не само настоящите, но и бъдежи служители в системата.

    „Дали ще е полицай, дали ще е надзирател в затворите, дали ще са военни, при критични ситуации, когато хората бягат от някъде, тези хора отиват там. Затова са дадени тези обезпечения, въз основа на професията, която изпълняваме, ние търпим и редица ограничения. Само ограниченията за полицаите са около 13, затова държавата е предвидила и това обезпечение от 20 заплати в края на службата. В един момент да се реже това нещо и то реформата да се прави не от МВР, а от министерство на финансите, някак си не е логично. Това е все едно в къщи да си правите основен ремонт и да дойде да ви го прави горският, защото масата в хола ще ви бъде дървена“, коментира Узунов и допълни, че протестите ще продължат поетапно по региони и в София, като най-големият е планиран за 8 ноември.

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини