Вековен чинар в Петково, свързан с любовна легенда, се бори в конкурс за европейско дърво на годината

     10 дървета от България, сред които и две в Смолянска област, са финалисти в основната категория на конкурса Европейско дърво на годината „Дърво с корен 2015”. 70 бяха одобрените номинации, а на финала журито определи десетте, които ще се борят за отличието. Гласуването е онлайн и е отворено до 9 декември 2015г.

    Сред десетте дървета финалисти са 200 годишен чинар в смолянското село Петково и 112 годишна топола в село Бръщен, община Доспат, номинирана отучениците и учителите на ОУ “Яне Сандански“ в селото. 

    200 годишният чинар в Петково, номиниран от Смиляна Захариева към момента води в класирането с 51 гласа в онлайн гласуването. Столетникът с огромни корени е свързан с любовна легенда от турско време между красивата Злата и Златан от съседното село, а чинарът станал безмълвен свидетел на споделената им но нещастна любов. Момъкът заминава на гурбет, за да събере пари за бъдещото семейно гнездо, но бил покосен от чума по чуждите земи. Красавицата Злата всеки ден изплаквала мъката си под короната на дървото. Цяла година сломената от мъка мома ходела при чинара, а дружките й едва я склонили да иде с тях на събора за големия християнския празник Света Неделя в съседното Старо село. В местността Елата, красивата Злата е отвлечена от Юсеин Агоолу, който отдавна я задирял. По средата на пътя тя поискала да си отсече клонче от любимия чинар, за спомен от родния край. Друговерецът с готовност подал нож на девойката, която с един удар го забила в сърцето си и паднала мъртва под дървото. Днес старият чинар хвърля своята сянка чак до вековната селска църква и пази легендата за чистата любов между Злата и Златан.

    Достолепната родопска топола в Бръщен до сега е събрала 19 гласа. Тя е 17 метра висока – почти 6-етажен жилищен блок, а дънерът й е с обиколка 6,1 метра. Дървото е засято през 1903 година от Алил Пехливанов – жител на селото, а през 1964 г., до тополата е изградена чешма, от която блика бистра и студена изворна вода.  По-възрастните жители на Гьоврен помнят как на Гергьовден на дървото се връзвали люлки за момите, а жителите на родопското село и до днес с обич се грижат за него.

    Победителите в конкурса „Дърво с корен 2015” и „Вековните дървета говорят” ще станат дърветата, събрали най-много гласове. Победителите в другите две категории – „Млад природолюбител” и категорията за доброволци-залесители, вече са определени от журито на конкурса. Всички те ще бъдат обявени и наградени на 15 декември 2015 г. на тържествена церемония в Полския институт в София.

    Гласуването е отворено от 10 ноември 2015 г. до 9 декември 2015 г., включително. Според условията може да гласувате веднъж от една електронна поща за победител в  „Дърво с корен 2015” и веднъж за победител във „Вековните дървета говорят” на адрес: http://bepfbg.org/%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD/%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-2015

    Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква като продължение на съществуващия вече конкурс „Дърво на годината” в Чехия, а заради огромната популярност на инициативата, организаторите от Чешката република – Nadace Partnerstvi я изнесена на международно ниво. През 2011 е организиран първият конкурс „Европейско  дърво на годината”, в който взимат участие дървета от 5 държави, сред които и България. До момента броят им вече е нараснал до 14, като има заявено желание за участие и от страни, извън Европейския континент. Конкурсът протича чрез онлайн гласуване в края на зимата и началото на пролетта, в което се включват дърветата, победители от националните конкурси на държавите участнички в инициативата. Церемонията по награждаване се организира традиционно в сградата на Европейския парламент, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.

    СмолянБГвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини