Голям пожар бушува над Смолян, обявено е бедствено положение/обновена/

    Близо 100 декара борова гора е площта на огнения ад, бушуващ над Смолян. Мобилизирани са близо 350 души, които работят по ограничаването на пламъците. Два хеликоптера непрекъснато прелитат с водоноски, за да гасят огъня. Към момента все още не са предприети мерки за евакуиране хора от застрашените райони.Прави се всичко необходимо да се локализира огънят, но пожарът е огромен.

    Бедствено положение обяви Община Смолян заради големия горски пожар, който върлува в непосредствена близост до града. Огненият ад се разрази в близост до eлподстанция, захранваща с ток половината град, както и две бензиностанции между кварталите Райково и Устово.

    Пламъците са избухнали около 15 часа днес и незабавно на терен са изпратени екипи на пожарната и полицията. Мобилизирани са всички доброволци към Общината, както и военните от 101 Алпийски батальон. Екипите на пожарната, горски стопанства, гасаческите групи и техника е насочена към мястото на пожара, който е между селата Писаница и Хасовица.

    От общината призовават гражданите за помощ за по-бързо овладяване на пожара.

    Теренът е труднодостъпен за колите, извикан е хеликоптер за гасене на пламъщите. Според специалистите пожарът е върхов, пълзи по върховете на дърветата и бързо се разпространява. Падналите от снеголомите през март дървета са изсъхнали и способстват за разрастване на огнището.

    Най-вероятната причина за огнения инцидент е човешка небрежност. Хората в квартал "Изгрев" са притеснени заради близостта на огненото бедствие. В непосредствена близост има производствени бази, гумаджийница и автосервиз. Черните кълбета дим се виждат още от прохода Пампорово.

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини