Еврокомисията позволи картелирането на производители на зехтин, говеждо и полски култури

Европейските фермери при определени условия могат да си сътрудничат при съвместната продажба на зехтин, говеждо и телешко месо и обработваеми култури, спазвайки определени условия, без да нарушават правилата за конкуренцията в ЕС, обяви Европейската комисия (ЕК).

Производителите на тези стоки ще могат заедно да продават и да определят цени, количества и други условия, ако:

- това прави фермерите по ефективни, като им осигурява подкрепа, различна от продажби, като съхранение, транспорт и дистрибуция;
- количествата не превишават определени прагове (20% от съответния пазар за зехтин и 15% от националния пазар за говеждо и телешко месо и обработваеми култури).

Определените земеделски продукти ще бъдат изключени от европейските антитръстови правила, като по този начин производителите им ще могат да създават картели, "за да се осигури, че европейските фермери могат заедно да останат конкурентоспособни и да спечелят от пазарната си сила пред купувачите", заяви европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер.

По данни на Европейската комисия пазарът на тези продукти в Европа е на стойност около 80 млрд. евро годишно.

"Новите правила са за засилване на колективната позиция на фермерите във веригата на предлагането на хранителни стоки. Посочват се ясни и практични правила. Те ще помогнат на фермерите да се справят с ефекта от растящата концентрация в етапите на преработката и търговията на дребно. Това е важна стъпка за създаване на поносими условия при конкуренцията в земеделските пазари и пълноценното използване на наличните инструменти в новата Обща селскостопанска политика", коментира европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.

Стандартните европейски правила забраняват споразуменията, с които се определят цени и други търговски условия, освен ако споразуменията не подобряват продукцията и разпространението на стоките.

Подробните указания на Европейската комисия са налични на този линк.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини