Кой се бие срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак?

„Франс прес” обобщава основните сили, които се борят срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Сирия и Ирак, след като късно вчера британските депутати одобриха включване  на Великобритания към водената от САЩ международна коалиция в Сирия.

Според данни на Международния институт за стратегически изследвания сирийската армия наброява 178 000 през 2015 година. От началото на конфликта в Сирия през 2011 година числеността на армията е намаляла наполовина. Армията, която се бори срещу сирийските бунтовници и джихадисти, разчита много на различни милиции, които съставляват 150-200 хиляди бойци.

Иракската армия наброява 177 600 военнослужещи, според института. След инвазията на САЩ през 2003 година американците разпуснаха армията, която съставляваше 450 хиляди войници и създадоха нови сили, които не успяха да устоят на офанзивата на ДАЕШ през юни 2014 година.

САЩ и съюзниците им бяха принудени да започната да обучават иракската армия заради успехите на терористичната групировка. От септември Багдад има на разположение американски изтребители Ф-16. За сухопътните операции Ирак зависи много от шиитските милиции и сунитски племена.

Кюрдските сили също играят голяма роля в конфликта в региона. Те защитават от ДАЕШ територии, в които преобладава кюрдското население. Кюрдските сили действат предимно в северната и североизточната част на Сирия, а също така в Северен Ирак. Подкрепяни са от водената от САЩ коалиция.

В Сирия след проваления план за обучаване на сирийската умерена опозиция, от 12 октомври Вашингтон оказва подкрепа на коалиция от кюрдска милиция и бунтовнически групи – Сирийските демократични сили.

В Сирия също има различни въоръжени опозиционни групи – от умерени до ислямистски организации, включително силната фракция „Ахрар ал Шам” в северната и северозападната част на Сирия, „Армията на исляма” до Дамаск и „Южният фронт” в провинция Дараа.

Някои от тези групировки са в съюз с „Фронта ал Нусра”, който е част от „Ал Кайда”, борещ се срещу сирийските правителствени сили и „Ислямска държава”.

Ситуацията в Ирак и Сирия се усложнява допълнително от водената от САЩ международна коалиция, която извършва въздушни удари в Ирак от септември 2014 година по молба на Багдад и Сирия, където публично отказва да сътрудничи на властите в Дамаск.

В коалицията влизат около 60 държави, включително Великобритания, Франция, арабски държави и Турция, а от края на септември се присъединиха Тунис, Малайзия и Нигерия.

Коалицията не иска да изпрати сухопътни части, но изпраща инструктори за обучаване на иракските войски.

В действителност по-малко от дузина държави провеждат въздушни удари. От миналата година са проведени общо 8 300 атаки – около 80% са извършени от САЩ.

САЩ, Франция, Канада, Австралия, Йордания и Великобритания извършват удари в Сирия и Ирак. Държавите, които бомбардират в Сирия, но не и в Ирак, са: Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Турция. Дания и Холандия извършват въздушни удари в Ирак, но не е и в Сирия.

Вашингтон също изпрати самолетоносача „Хари Труман” в Средиземно море и 3 500 войници в Ирак. САЩ разположиха най-малко 200 войници от спецчастите в Ирак и Сирия.

Франция засили авиоударите в Сирия след атаките в Париж на 13 ноември. Страната мобилизира 3 500 войници и разположи самолетоносача „Шарл дьо Гол” в източната част на Средиземно море.

Турция започна първите въздушни удари с коалицията на 28 август и разреши на САЩ да използват военновъздушната база „Инджирлик”.

Канада изтегли бойните самолети, но в Иракски Кюрдистан разположи 69 войници от специалните части.

Германия изпрати 100 войници за обучение на кюрдските бойци и допълнително 1 200 войници в Сирия. Също така изпраща фрегата в помощ на френския самолетоносач и самолети за презареждане и разузнавателни мисии.

Русия, основният съюзник на Дамаск, започна въздушна операция в Сирия на 30 септември, след като засили военното си присъствие в региона през лятото.

Москва използва корабите си в Каспийско море да обстрелва „Ислямска държава” с крилати ракети. Русия призовава за голяма антитерористична коалиция. Според руски медии в Сирия има 2000 войници.

Обвинявана от САЩ и коалицията, че атакува сирийската опозиция, а не ДАЕШ, руската държава засили ударите по джихадистите след терористичните нападения в Париж и свалянето на руския пътнически самолет в Египет. Русия, Иран, Сирия и Ирак си споделят разузнавателна информация от септември.

Иран подкрепя правителствата на Ирак и Сирия. Техеран е изпратил в Сирия елитни части от Революционната гвардия. Общо около 7 хиляди войници на Ислямската република има в Сирия и Ирак.

Влиятелната ливанска групировка „Хизбула” има между 5 и 8 хиляди бойци в Сирия, където помага на сирийската армия.

Източник: http://news.bgnes.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини