По инициатива на смолянчани, възстановяват родната къща на Петко Войвода в Есими

Собственикът на земята, където е била родната къща на Петко войвода, предоставя безвъзмездно имота, за да се възстанови къщата. Това съобщи полк. Борис Раков, председател на дружеството на офицерите от запаса в Смолян, цитиран от „Фокус“.

Родната къща на легендарния войвода е била в гръцкото село Есими, а днес собственикът на имота предоставя безвъзмездно терена, за да се въстанови къщата и да се изгради малък параклис до нея.

Според полк. Раков идеята е обсъдена миналата седмица среща между членове на СОСЗР – Смолян и собственика на имота, който е и бивш кмет на село Есими, където има паметник на Петко войвода. Той е изграден съвместно от Тракийски дружества и местната власт в селото, но според бившия вече кмет, Петко войвода заслужава повече, не само защото се е родил там, а защото по разкази от местни хора той и дружината му са го спасили от опожаряване от турците.

Ще се направи музейна сбирка и малък параклис, където да се палят свещи в негова памет.

Той се ангажира да изкара необходимите първични документи за визиране на мястото, за изкарването на скици и така нататък. Ще подготви необходимата документация за имота, а ние да изпратим архитект или проектант, който на място да види нещата”, каза полк. Раков. „Смятаме да изградим Инициативен комитет, вероятно ще бъде отворена и обществена банкова сметка за набиране на средства, като ще привлечем и строители, архитекти, проектанти и други специалисти”, каза още полк. Раков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини