Откриха новата фабрика на "Костал" в Смолян, работните места са вече хиляда

    Днес в Смолян президентът Росен Плевнелиев откри нов производствен корпус на реномираната немска фирма „Костал“, която произвежда автомобилни елементи за световни марки.

    Направените инвестиции от немската фирма до момента са 37 млн.лв., като до края на 2016 г ще бъдат инвестирани още 14 млн.лева. За последните 4 години от базирането на високотехнологичното производството в родопския град, което започна с 16 работници, са разкрити общо 1000 работни места и днес във всеки осем от десет автомобила в Европа има компонетнти произведени в България. Немската фирма е с над 100 годишна история, а нейни клиенти са компании-световни лидери в автомобилната индустрия като "Мерцедес, „Форд“, „Ауди“, „Дженеръл Мотърс“, „Даймлер“ и “Фолксваген“ .

    Във фабриката в Смолян се изработват елементи за осветителни и кормилни автомобилни системи на световно ниво и качествено, както биха били поризведени и в Германия, каза президентът Росен Плевнелиев, който заедно със собственика и генерален директор Андреас Костал, преряза лентата на новия производствен корпус.

    Бъдещите планове на фирмата в Смолян включват разширение на производството с нови технологични линии и работни места. Модерният корпус е изграден в изцяло реновирана и модернизирана сграда, която перди 4 години беше рушаща се постройка на затворената от над 20 години бирена фабрика в града. Днес е модерно хале с 10 модерни машини и поточни линии, като предстои монтирането на още 25 нови машини.

    „В България фабрики и производство на световно ниво вече се случват, за последните 4 години автомобилната индустрия, която е една от най-високотехнологичните на планетата, произведе над 25 хиляди работни места и над 27 нови фабрики. Гордея се с тази инвестиция за милиони левове на немската компания, която е световен лидер, а тази фабрика в Смолян е добър посланик за инвеститорите“, каза държавният глава и допълни, че принос за това има и създадения в Президентството преди 4 години автомобилен клъстер.

    „Когато започнахме дейността си в България, преди 3-4 години, честно казано не съм вярвал, че толкова скоро ще откриваме нова фарбика. Днес това е възможно, защото вярваме на квалификацията и уменията ви и имаме подкрепа на държавните ви институции. Нашата фирма е с над 100 годишна история и за нас работят над 17 хиляди души по света, и съм горд да кажа, че тук в Смолян екипът е много добър“, обяви собственикът и внук на основателя на компанията Андреас Костал.

    Щиляна Чакърова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини