Децата от Смолян на второ място в страната по четивна грамотност

Петокласниците в Смолян са на второ място в страната по четивна грамотност, сочат резултатите от националния тест проведен през октомври тази година. Само връстниците им от Варна са показали по-висока успеваемост, като средният им резултат е бил 19.70 точки от 30 възможни. Децата от Смолян са само с 0.02 точки след тях с резултат от 19.68, като средният успех за страната е едва 16.27 и то покрит от малко над 54% от петокласниците в страната.

Останалите от близо половин България са показали резултати под средните. С по-ниски оценки се отличават само тези, които имат майчин език, различен от българския.

Близо 20% от учениците в пети клас не умеят да четат, а всеки трети се затруднява с осмислянето и оценяването на текст. Тревожните резултати са от националното външно оценяване на четивната грамотност на учениците в 5-и клас, проведено от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование към просветното министерство.

Най-добро е представянето на децата от Варна, Смолян, Перник, Русе, като София е близо до средния резултат – 16.77. Най-зле са се представили петокласниците от Пловдив, Шумен, Кърджали, Пазарджик, Ловеч. Изследването е първо по рода си и е проведено на 22 октомври т.г. в изпълнение на националната стратегия за повишаване на грамотността (2014-2020).  

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини