Въпреки топлото време, откриха сезона в Пампорово с 10 работещи писти

    Близо 6 хиляди туристи се събраха в Пампорово за откриване на сезона днес. С огромните усилия на ръководството и екипа на „Пампорово“ АД пистите са покрити с изкуствен сняг, обработени са и към момента 10 ски трасета са отворени за първите любители на ските.

    Новият туристически сезон стартира с модерен 4 седалков лифт, който носи името на архитект Петър Петров, известен като „бащата на Пампорово“, който загина именно на стария ски влек, на чието място се движи модерното съоръжение. Лифтът ще разтовари трафика и ще обслужва близо 90% от цялата ски зона в Пампорово.

    В деня на откриването всички гости ползваха лифта безплатно, а в неделя съоръженията са на промоционална цена от 39 лв. дневна лифт карта за възрастни. С атрактивна програма още в 10 часа започна музикалната подгрявка за най-нетърпеливите да пробват пистите, а в 13 часа за официалното откриване на трибуната се качиха собственикът на дужеството Цветелина Бориславова и изпълнителният директор Мариян Беляков, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова, както и министърът на спорта Красен Кралев, и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Сред официалните гости бяха телевизионни екипи от Турция. В паузите между официалните приветствия беше атрактивното спускане от върха на теливизионната кула по писта Стената, направено от майсторите на националния демо тим, последван от детския демо тим с националния флаг и знамената на Световния интерски конгрес, чийто домакин ще бъде Пампорово през 2019 г .

    „Той е най-значимото и мащабно събитие след олимпийските игри, а курортът се пребори за престижния форум в силна конкуренция с руския Сочи и финландския Леви. На него веднъж на 4 години се събират ски учителите от цял свят за обмен на опит и добри практики, като в Пампорово ще участват 40 страни и това е допълнителна възможност за популяризиране на България като туристическа дестинация, и голям успех за туризма и престиж за страната“, отбеляза зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и допълни: “Благодарим, Пампорово!“

    Министърът на спорта Красен Кралев пък зарадва публиката с новината, че ведомството планира изграждането на спортна база в Пампорово за подготовка на спортисти.

    Проектът за спортна база, прототип на Белмекен, е замислен преди много години, обясни спортният министър Кралев, и допълни, че има подходящ терен за базата. Тя ще е на 1500 метра надморска височина, а Белмекен е на 1800 метра и е претоварена. Според него в Родопите има ресурс за такава база, а министерството има собствен обект и терен в Пампорово, и го подготвя за подходящ инвеститор.

    Изпълнителният директор Беляков поздрави туристите, гостите и официалните лица за откриването с новината за добрите пътища към курорта, които за пръв път от години са изцяло ремонтирани, положен е нов асфалт и курортът от всички посоки е достъпен за автомобили, които са единственият транспорт в областта.

    Миналата седмица „Пампорово“АД е получила и награда за туроператор за 2015 г., съобщи изпълнителният директор Мариян Беляков и добави, че всички членове на българската асоциация на туроператорите са оценили, че фирмата винаги рекламира не просто дейността си, а целият курорт като дестинация у нас и в чужбина. И тази година фирмата запазва социалната си политика за преференциално спортуване на малчуганите от Смолян. Беляков пожела на всички чудесни преживявания с белите спортове в родопския курорт, който за поредна година стартира ски сезона въпреки, липсата на естествени снеговалежи само благодарение на усилията на целия екип и работещата система за идкустен сняг, която тази година е разширена с нови оръдия.

     „В момента работят 10 писти в курорта, и то в обстановка, в която почти никъде в Европа не се карат ски“, каза шефът на дружеството и пожела на всички безаварийно каране. Тържествената част приключи с водосвет за здраве и успешен ски сезон за домакини и гости, а музикалната програма продължи с модерните фолклорни изпълнения на „Оратница“.

    През първия уикенд на новия сезон всички скиори и сноубордисти се радваха на слънчевото време и ясното синьо небе, повечето от гостите пристигнаха още в петък, а на 19 декември кацнаха и първите чужди гости на курорта. Заведенията откриха сезона с цени от 3 лева кафето и 4 лв бургера и въпреки че домакините бяха подготвили топли напитки за всички, в заведенията не липсваха мераклии за гореща чорба и родопска кухня директно на пистата.

    СмолянБГвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини