Младежът от Смолян убит с нож- тип "пеперуда", любимо оръжие на уличните хулигани

    Убийството на 24 годишният Никола Мавродиев в самия център на Смолян потресе всички, най-споделяните новини в социалните мрежи са за трагедията от ранната утрин на 27 декември, а лютите закани и унищожителни обидите срещу 18 годишния извършител Антон Петков са за отмъщение до кръв. Приятелските компании на жертва и убиец си хвърлят взаимни обвинения, замерват се с кървави закани за разплата и възмездие, а обществеността, в иначе спокойния град, не спира да нищи кървавата драма. Която отне човешки живот, зачерни поне две семейства и тепърва ще поставя на жестоко изпитание 18 годишно момче. Което макар и убиец, можеше да има друг път. Според познатите на Антон, по прякор Русият Джони обаче, той редовно вземал дрога и употребявал алкохола от най-крехките си тийнейджърски години. Бил отдавна „изтърван“, супер нахакан и агресивен, за дреболии скачал на бой и вече има славата на „конфликтен и проблемен“ младеж, макар и скоро да навършил пълнолетие.

    Днес Никола беше погребан

    Издъхналият вчера, минути след намушкването Никола, по прякор Китюка, също бил на „ти“ с дрогата, но пък никой от познатите му не хвърля укори за скандални и хулигански истории с негово участие. Интерпретациите в двата лагера са противоположни, по-голямата част от обществеността е на страната на убития, а полиция и прокуратура водят разследване. Остават обаче големите въпроси-защо в областен град като Смолян с най-ниска престъпност, момче насилствено умира на пъпа на града от ръката на по-малко момче... Защо младежи, известни с вкуса си към алхохол, хладно оръжие и наркотици необезпокоявани се напиват и надрусват до обезумяване? Защото и двете големи компании са били на черно парти в местно заведение до зори, но не са били проверени за оръжие, дрога? А после-пияни до безпаметност, надрусани, напушени и агресирани от стари вражди, се бият под носа на полицията, в празнични дни със „засилено полицейско присъствие и специални мерки за обществена безопасност“?Остава и въпроса дали на въпросното парти е имало непълнолетни, за което от полицията отричат, но сериозно се говори за обратното. Все въпроси, на които обществото търси отговор от поне две десетилетия. И то не само заради убийството на младежа в Смолян, който днес беше изпратен по последния си път.

    Убийството е с любимото хладно оръжие на уличните хулигани

    Ножът тип“пеперуда“, с който беше убит Никола обаче не е обикновен. Според експертите той е често използваното оръжие от хулигани, които търсят преимущество при улични сблъсъци. Стандартната дължина на острието на този тип хладно оръжие е 10 сантиметра, но на пазара има богато разнообразие от модели, марки и дължина на острието, което при някои достига и до 15 см. Такова хладно оръжие подхожда на импулсивните, избухливи типове, които реагират светкавично и без предварителен план, категорични са профайлърите. Като част от психопрофила на този тип престъпници, специалистите очертават и вкуса към демонстрации, а при попадане в конфликтна ситуация те действат по ситуативни мотиви, без значение дали има множество хора.

    Окръжна прокуратура-Смолян задържа 18 годишният Антон Петков, а днес го привлече като обвиняем за умишлено убийство с нож, тип „пеперуда“.

    Ударите в крака и стомаха на Никола са били жестоки и младежът умря в линейкат на път за болницата. Конфликтът между двамата припламнал още в нощното заведение заради разменени реплики, в основата на която била 20 годишната Жана, приятелка на Антон. Приятелите от двете групи обаче ги разтървали и към 5 часа сутринта на групички младежите се изнесли от дискотеката. Срещнали се отново отвън на улицата, на 20 метра от заведението на пешеходната улица, известна като Старата главна на Смолян. Там скандалът отново се завихрил с взаимни реплики и обиди, последвало сбиване, а в суматохата пияните компании не разбрали кога Антон извадил ножа и наръгал на няколко пъти с пет години по-възрастния от него Никола. Кървавото меле се разиграло пред множество свидетели.

    Според събраните до момента данни от разследването, Петков е нанесъл няколко удара- в бедрата и един в коремната област. Ножът бил с 10 см острие, а дължината на дръжката 12 см. Ударите са бил много силни и дълбоки, прободните рани са засегнали централен кръвоносен съд – коремна аорта, а пострадалият е загубил голямо количество кръв и починал на път за болницата, въпреки че се опитали да му помогнат до идване на линейката и да намалят поне обилното кървене.

    Според данни от прокуратурата приятелката на Петков се опитала да предотврати конфликта, но тя също неволно била ранена с ножа в бедрото, но няма опасност за живота й. След кървавото меле Антон завел в болницата пострадалата жена, за да й бъде оказана  медицинска помощ и бил задържан около един час след инцидента пред  болницата в Смолян. Според приятели на убития обаче младежът просто избягал от мястото на кървавата трагедия. След като бил задържан и разпитан младежът признал за ножа, и посочил къде се намира като съдействал на униформените да го открият, защото веднага след намушкването съобразил, че е доказателство и го изхвърлил. Втори ден продължават разпитите на свидетели, включително и пред съдия, назначена е съдебно-медицинска експертиза и др.

    С постановление на наблюдаващия прокурор 18 годишният убиец Антон е задържан в ареста за 72 часа, като се очаква Окръжна прокуратура да внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

    СмолянБГвести.нет

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини