Кметът на Смолян Николай Мелемов в първото си интервю за 2016: Къде ще се се строи нова спортна зала, коя е атракцията- мечта на родопския управник?

В първото си интервю за 2016 г пред СмолянБГвести, кметът на Община Смолян Николай Мелемов очерта проектите и задачите пред екипа, с който ще управлява Смолян през следващите 4 години. Направи оценка на постигнатото, както и сериозни заявки за нови проекти. Обходен път на Смолян, нова спортна зала в Райково, плувен басейн за 2 милиона, 50 млн лева за втори воден цикъл. Сред големите планове е Планетариумът да стане истинска атракция, съборът на "Рожен" да се прави отново, да е готов работния проект за трета лента на пътя от Асеновград за Смолян.

- Г-н Мелемов, ако трябва да се обърнете към 2015 година, последната от първия Ви мандат, каква е оценката-най-важното, което беше направено, както и това, което не се случи?

- Повечето от това, което исках се случи, така стана, че 2015 година беше много успешна, не само за мен, финиширахме доста проекти. Спокойно мога да кажа, че посланието на предизборната кампания за видимите резултати отговаря на случилото се през последната година. Ще изброя само част от направеното-приключване на проекта за зелена и достъпна градска среда, детски и спортни площадки, пространството около болницата, от спортните проекти-ремонт на залата, спортни площадки. Това беше най-успешната година за моя мандат и за града, което е още по-удоволетворяващо. На това се дължи и успеха на изборите, хората са прагматични, искат да се развива града.

- При тежкото финансово положение  на местната хазна, звучите оптимистично. Какво Ви дава основание ?

- Абсолютно, финансовото положение не е цветущо, но сме стабилизирали положението, защото не сме поели нови дългове, а за изчистване на старите ще работим през идните 4 години. Имаме идея да рефинансираме кредита от 2007г с по-добри условия и с по-ниски лихви, което ще спести на Общината сериозни средства. Повод за оптимизъм са и европроектите, имаме гласувани 21 милиона за Община Смолян по Оперативна програма „Региони в растеж“. Тези пари внимателно ще се използват за развитието на града. Има намерение за реновиране на Планетариума, да се построи спортна зала на гимназията в Райково, която да е не само за самата гимназия, но и за жителите в квартала, планува се реновиране на други улици. Използвайки рационално тези средства, за града ще има шанс за уникално развитие. Вторият етап на проекта за воден цикъл е с бенефициент ВиК, но цялата работа я свършихме ние. Това е основание за удоволетворение, защото от всички други проекти във ВиК сектора в Смолян-този проект е пилотен и над 50 милиона лева ще влезнат в града. Със собствени средства не може да се направи нещо грандиозно, но европроектите са точно за това.

- Какво ще се спести с предоговарянето на големия кредит за милиони, за който вече изтича гратисния период?

- С решение на Общинския съвет ще обявим процедура, на която желаещите банки ще дадат оферти и ще се съревновават помежду си.  Нашата цел е да постигнем най-ниските нива на лихви. В момента 4 % е висок лихвен процент, с предоговаряне на кредита можем да го свалим до 2.5 % или 2.8 %. Ако се предоговори, при всички случаи условията ще са по-добри и съм убеден че ще постигнем под 3 процента, което годишно са около 200 хиляди лева, които ще се вложат в инфраструктура. Когато търсим рефинансиране на кредита, ще търсим и малко повече пари за отчуждаването на терените за изграждане на обходния път на Смолян. До пролетта това трябва са се свърши.

- 2 милиона лева бяха отпуснати целево от правителството само за ремонт на плувния басейн в града. Какво бихте казали на хората, които смятат, че в Смолян населението се топи, младите хора бягат и е неразумно да се хвърлят 2 милиона за плувен басейн?

- Такава тенденция има в цяла България, не сме единствената държава с миграция. Но ако искаме да развиваме туризъм и да задържим младите-трябва да създаваме условия за добър живот. Има един басейн в седмо СОУ, общината го поддържа и интересът там е огромен. Аз съм си поставил за цел да поддържаме спортните бази, да създаваме условия за спорт, макар да нямаме възможности за професионален спорт, защото парите са малко. Но няма как да е друго-по-важно е да са добре базите и да спортуват младите хора. Скоро при посещението на президента, говорихме за младите хора, и той ни даде статистика, която е интересна. Във всички държави, когато влезнали в ЕС, е имало миграция на млади хора и едва когато държавата е достигала 62% от средния за Европа брутен вътрешен продукт-младите се свръщат обратно. Това е нормално-логично е младите с добро образование, да търсят бъдеще и развитие.

- Какво се планира за пътната инфраструктура, за Обходен път на Смолян ?

- Задължително трябва да благодаря на правителството-пътя Пампорово-Смолян стана добре, Превала също, сега ще стане пътя и Смилян-Рудозем. Обещах на министър Павлова през 2016 да изпълним ангажимента на Община Смолян и да отчуждим земите, за да се изгради обходен път на града, а финансирането е осигурено от държавата. Първият етап е от Бункера- с мост и тунел, който ще изкара пътя извън Устово до Митницата. Там ще има пътен възел и за Рожен. Министър Павлова обеща да се осигурят средства и за другия пътен лъч към Мадан, така е проектиран обходния път. Колите през магистралата ще минават тунела и ще тръгват за Пловдив, а другите към Мадан, Златогард и Рудозем. Това е нещо което стои от 30 години, затова трябва да се случи и до края на годината всичко ще е завършено. Също така ще се ремонтира основно пътя от „Рибката“ до Чекичевата чешма, около 14 км. Така че републиканската пътна мрежа в нашата община ще бъде в прекрасно състояние на фона на това, което беше години наред. Всички искаме да развиваме туризъм и това е начинът-добри пътища. Другото е частната инициатива, но пътища са ангажимент на община и държава.

- Съборът „Рожен“, въпреки критиките, беше сериозна реклама за региона, ще се прави ли и тази година?

- Смятам че е възможно, защото това е най-голямата марка, няма събитие, което да събира толкова много хора в Родопите. Ние го направихме без да товарим държавата, а общината даде 30 хиляди лева, така че, ако има желаещ да го направи -защо не, когато частният предприемач поема риска? Симеон Караколев има интерес отново да го организира-добре е за туризма, добре е за патриотизма, добре е за всичко. Оказа се, че е добре и за пътя, защото след големите тапи от трафика за „Рожен“ АПИ /Агенция пътна инфраструктура/ обяви конкурс и се избра фирма за предпроектно проучване за трета лента по пътя Асеновград-Смолян. Това е другия косвен принос на „Рожен“- покрай него се видя, че ние нямаме път за такива грандиозни прояви и това задвижи нещата. Веднага след това трябва да се направи работен проект. Вярно, това е грандиозна работа, но след като има работен проект, може да се търси финансиране и от републикански бюджет и от европейски програми. Може да се прави на етапи, по 10 км всяка година, да не е наведнъж.

- Какви са очакванията Ви за 2016 година?

- Убеден съм, че ще е успешна, имаме график, знаем какво целим, даже да не приключим проектите, ще ги стартираме. Идеята е парите да се насочат към места, които ще дадат развитие и напредък. Мечтая си Планетариумът, с европари наистина да го направим голяма атракция. Споменах няколко знакови емблеми за града- „Рожен“, Планетариум. Имаме уникален климат и природа, трябва само да се постараем да привличаме туристи.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини