Русия остава в Сирия безсрочно според споразумение от август 2015 г.

Русия и Сирия са подписали споразумение през август 2015 г., което показва, че военното присъствие на руските въоръжени сили в страната е безсрочно, съобщава „Франс прес”.

Споразумението е подписано в Дамаск на 26 август 2015 година – повече от месец преди Русия да започне военната кампания срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) и други „терористи” по молба на президента на Сирия Башар Асад.

Руското правителство публикува текста от споразумението, в който се казва, че двете държави са се договорили присъствието на Москва в Сирия да бъде безсрочно.

Според клаузите в спогодбата Русия разполага бойни самолети и военнослужещи в базата „Хмеймим” в Латакия, Сирия.

Споразумението има за цел защита на „суверенитета, териториалната цялост и сигурност на Руската федерация и Сирия”, според документа.

Президентът на Русия Владимир Путин оправда започнатата през септември кампания – първата голяма чуждестранна интервенция на Русия от инвазията на СССР в Афганистан през 1979 г., подчертавайки, че Москва трябва да спре ДАЕШ преди да достигне до Русия.

Военният анализатор Александър Голц изтъкна, че споразумението със Сирия съвпада с интересите на Русия.

Русия може да прекрати операцията си по всяко време, така че няма отговорности пред Сирия. В същото време може да стои там толкова дълго, колкото си пожелае. Изцяло решението е на руските власти”, поясни експертът.

Междувременно руската армия започва хуманитарна операция в Сирия. Това стана ясно от думите на ръководителя на Отдела за основни операции към Генералния щаб на Русия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.

Според него международни неправителствени организации доставят хуманитарна помощ в Сирия, обаче помощта предимно е за хората в населените от екстремисти територии. По думите му по-голямата част отпомощта попада в ръцете на бандити.

Генералът добави, че ще изпращат помощ в други райони.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини