С процедурни хватки Община Смолян отново остана без бюджет

Пропадна поредния опит да се приеме нов бюджет на Община Смолян за 2016г. въпреки че на днешното заседание имаше 28 съветници в залата.

Дебатите започнаха в 10.00ч. днес с предложението за вземане на безлихвен заем от ПУДОС от 2.5 млн.лв., с който да се строи сепарираща инсталация на депото за твърди битови отпадъци „Теклен дол“. След повече от час дебати за необходимостта от него и справки за разходите в годините назад за сметосъбиране и таксите за смет, точката беше гласувана и приета, а заемът одобрен с 15 глaca „зa“.

Рaбoтнa гpyпa oт oбщинcĸи cъвeтници и експерти от общината ще имат срок дo 8 фeвpyapи, за да разгледат вcичĸи мaтepиaли свързани със cмeтocъбиpaнeтo нa oбщинa Смолян, която според справката има най-ниската такса смет в цялата област, но сумите за боклука нарастват всяка изминала година.

Последвалите дебати по проектобюджета завършиха с гласуване, в което имаше достатъчните за приемането му 15 гласа „за“ от присъстващите 27 души. След това съветникът от ГЕРБ Данчо Киряков напусна залата и от БСП поискаха прегласуване, а ситуацията коренно се промени заради необходимите 15 гласа подкрепящи финансовата рамка за тази година. Без цялостното й одобрение, не е възможно да станат валидни иначе приетите  преди това почти единодушно решения за увеличаване на парите за издръжка на планетариума, спортните и пенсионерски клубове в Общината.

Така с процедурната хватка за новото гласуване, без да има мотиви за него, Общината остана отново без одобрен от местния парламент бюджет. Това беше третият опит на мнозинството от ГЕРБ да предложи и получи одобрената финансова рамка за местната хазна като приходи и разходи. На два пъти -на 15 и 18 януари заради липса на кворум заседанията бяха отлагани.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини