Кметът Мелемов: Обвиненията на КРОС са безпочвени и без факти

Общината няма забавени плащания към фирми и заплати на общинска администрация, финансовата дисциплина е желязна, отделят се достатъчно пари, според възможностите на местната хазна, за спорт, младежки дейности и образование, а обвиненията за сметосъбирането и бюджета на Смолян са безпочвени и нелогични. Така най-общо от Общината коментираха днес на „регулярна“ пресконференция сагата около бюджета и обвиненията на съветниците от КРОС за изкуствено завишени разходи за сметосъбиране по договорите с "Титан", както и липсата на пари за спорт и култура.

 "Атмосферата е такава, че трябва да зарежем нашата работа и  да отговаряме на обвинения, които нямат никаква обективна реалност и абсолютно никакви факти, каза Мелемов. 

Той посочи, че всички бази са в перфектно състояние, нито един  клуб не плаща и стотинка за използването и издръжката им. „Нима това не са пари за спорт,  залата е напълно обновена, има топла вода,  ток,  всичко е  за сметка на Общината. Децата не плащат нищо. Обвинението, че даваме  15 хиляди лв. годишно за спорт  е абсолютно безпочвено", обяви градоначалникът, припомняйки, че вече втора година децата карат безплатно  ски на Пампорово. "Спортният календар за ученици е изключително богат на мероприятия. Това струва пари, Общината  дава не 15 хиляди лв. за спорт, а 300 хиляди, защото за  нас приоритет е детския и ученическия спорт. Професионалният  също не дава и  стотинка за базите", поясни Мелемов. 

"Затова обвиненията са безпочвени и нямат никакво покритие", коментира кметът и добави: Няма да вкарваме лични моменти в обществената работа. Да коментираме определени общински съветници и определени фирми. Има закон и ние на първо място спазваме закона. Тези нападки са  нормални в политиката. Опоненти винаги ще има, ние не влагаме чувства в тези отношения. Искаме конкретни факти и така да спорим. Не  мразим никой,  нямаме врагове,  имаме на моменти опоненти. Затова избягваме да говорим за някой. В крайна сметка обществената работа е най- важна. Затова няма да коментираме конкретно този или онзи. През цялото време на нашето управление държим първо да действаме законосъобразно и второ - в  интерес на гражданите.  Не случайно пета година нямаме една „бутната”  процедура. Много от тях са жалвани и след различни инстанции се установява, че всичко е наред. Сметната палата пак проверява общината. Нямаме никакви проблеми. Коя институция е по- компетентна  да провери за нарушения, но постоянно трябва да обясняваме, че сме изрядни”, коментира още кметът Мелемов.

На обвиненията от общински съветници от КРОС, относно завишените пари по договорите за сметосъбиране с "Титан" и финансовото състояние на общината, кметът коментира:  „С 2 млн. лв. може да се намали такса сметосъбиране, казват те. Вижте  справката, досега не сме плащали  2 млн. лв. на година за сметосъбиране, как ще я намалим с толкова?”, риторично попита кметът Мелемов.

Заместникът му по финансовите въпроси Венера Аръчкова допълни, че всяка година Общината е плащала между 1.8 и 2 млн. лева за сметосъбиране и чистене на фирмата „Титан Клинър“. „Разплащанията към сметосъбиращата фирма се извършват регулярно в зависимост от констативни протоколи, които се подписват и се плащат на база реални количества и показатели. Има моментни протоколи, в които има нанесени корекции да бъдат намалени сумите и в деня на протокола сумите са намалявани. Гражданите на Общината са от най-малко обременените от този вид такси- 3 промила е за такса битови отпадъци и е най-ниската в областта“, коментира още Аръчкова.

Тя определи като „нелогично“ обвинението на КРОС, че Общината крие или дава невярна информация за исканите от тях договори.

„Стремим се да бъдат удоволетворени гражданите. Не сме дигали таксите, от 2011 г работим с показатели по тогавашни минимална работна заплата, включително и 2016 е завишена само такса битови отпадъци с 0.6 промила и това е с цел покриване разхода към РИОСВ. Това е нова такса, която влиза в сила от 2012. А в тази наредба, която е действала от 2012 до 2015 тази такса не беше предвидена“, обясни зам.-кметът Аръчкова и определи като спекулация твърдението, че фирма „Титан“ изпълнява договори на община Смолян за много големи суми, както твърдят от КРОС.

„Това, че с 2 милиона се увеличава такса битови отпадъци, за да се дадат на „Титан“ е некомпетентно изказване, защото ние на фирма „Титан“ за година изплащаме- за сметосъбиране, извозване, депониране, плюс почистване на обществени площи и територии - в размер между 1.8 млн лв до 2 милиона лева на година. Тай че, ако бъдат намалени с 2 милиона разходите това означава, че ние не трябва да плащаме нищо за това, което извозваме и отделяме като битов отпадък“, коментира Аръчкова и отхвърли и обвинението, че не е увеличена събираемостта на данъци и такси, но не посочи размера на въпросното увеличение.

СмолянБГвести.нет

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини