Учениците от Чепеларе отново на престижно състезание за автомобил на бъдещето

    Повече от 200 свръх енергийно ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 това лято. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания, на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. Форумът предоставя на ученици и студенти платформа да проектират превозни средства, които да изминат максимално разстояние с еквивалента на един литър гориво.

    И тази година България традиционно ще има убедително присъствие на международното състезание, в което ще участват 3 български отбора.

    За Лондон през лятото ще заминат тимовете на Техническия университет – София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка и двата български екипа в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ в Чепеларе.

    По време на миналогодишното състезание отборът на ТУ – София зае второ място в своята категория. В категорията на прототипите българските инженерни таланти от Русе и Чепеларе подобриха своите собствени постижения в състезанието.

    Финалите тази година ще са в дните от 30 юни до 3 юли, заедно с нов четиридневен фестивал Make the Future (Изгради бъдещето), който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини