Здравният министър отрече за закриване на болници в Смолянска област

Няма да има съкращаване на легла и закриване на болници в Смолян и Кърджали, увери днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той участва в публично обсъждане на проекта за здравна карта на Смолян и Кърджали, заедно с кметовете от 10-те смолянски общини, градоначалници от Кърджали, шефове на здравни заведения и институции. Според него нито една общинска или държавна болница в двете области няма нужда от статут „защитена болница“ защото: „Проектът за здравната карта не предвижда закриване на държавна или общинска болници, не предвижда и закриване на профилно отделение, в което и да е здравно заведение.

 Националната комисия за здравна карта ще разгледа аргументите на областната от Смолян за прецизиране на „логистичната структурата“. Москов обясни, че това касае разстоянията, трудния терен в планинските области, което дава различни разстояния в километри и време спрямо тези в равнината. Ако тези предложения на Областната комисия са аргументирани, ще се нанесат корекции в здравната карта, но по думите на Москов това са само детайли. Той отрече всякаква връзка на Здравната карта с орязване на клинични пътеки в болниците.

 „От Националната здравна карта не произтича намаляване на обемите дейности, които болниците са извършвали през миналата година, нито финансовото състояние на болниците, нито пък ще бъде нарушена възможността на пациентите да избират болници“, обобщи д-р Москов. Според него след срещата трябва всички да са спокойни -и кметовете от общините и здравни заведения.

Щиляна Чакърова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини