Пентагонът обяви елиминирането на 150 джихадисти в Сомалия

Над 150 ислямистки бойци на „Шабаб” са били убити в събота с въздушни нападения на американската армия в Сомалия, съобщи снощи Пентагонът, цитиран от АФП. Според министерството на отбраната ислямистите подготвяли нападение от лагера си, разположен на около 200 километра на север от сомалийската столица Могадишо.

В борбата си против тероризма САЩ редовно провеждат операции против милициите на "Шабаб" (или "Аш Шабаб"), организация, свързана с Ал Кайда. Но равносметката от последната операция изглежда изключителна, пише в. „Монд”. Тя надхвърля броя на всички ислямисти, убити от американската армия в Сомалия от 2003 г. насам – между 113 и 136 души по различни преценки.

Терористите на "Шабаб" се готвели да напуснат лагера, в който тренирали,и „представлявали непосрдствена заплаха за САЩ и силите на Африканския съюз в страната”, е пояснил говорителят на Пентагона Джеф Дейвис.

В момента САЩ имат 50-ина войници в Сомалия. Те действат като съветници и помощници на местните сили за сигурност.

Питър Крук, пресаташе на Пентагона, уточнил, че бомбардировките са проведени при самоотбрана, но не дал подробности за заплахата, която са представлявали ислямистите.

Подобни тайни бомбардировки, извършвани често от дронове в страни, където САЩ официално не са във война - като Сомалия, Пакистан или Йемен, са редовно критикувани от правозащитни организации.

Бунтовниците от „Шабаб” засилиха операциите си в Сомалия от началото на годината.

Прогонени от Могадишу през 2011 г., техните сили бяха загубили и голяма част от бастионите си в страната, макар че контролират обширни селски зони. Но според експерти, цитирани от "Монд", в последните месеци те се активизират, възползвайки се както от слабостта на правителството, така и от неубедителното представяне на африканските сили (Амисом).

През януари джихадистите атакуваха лагер на кенийския контингент от Амисом в Ел Аде, в южната част на страната. Миналата седмица две коли бомби убиха над 14 души в столицата, а други 30 цивилни загинаха при самоубийствен атентат пред ресторант в Бедоа, в югозападната Сомалия.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини