Гангстерска война в Япония вдигна полицията на крак

Главното полицейско управление в Япония е свикало извънредно съвещание заради войната между групировки на якудза – местната мафия. Това съобщи ТАСС. Свикани са всички шефове на отдели за борба с организираната престъпност от страна, предава от Токио кореспондент на агенцията. Ситуацията се изостри заради конфликта на два синдиката – «Ямагути – гуми» и отцепилия от него миналата година «Кобе-гуми».

На съвещанието е признато, че между двете групировки пламти същинска война, продължителна и мащабна.

Японската полиция вече създаде специален отдел, който да овладее положението. Негова приоритетна задача е да защити населението, което може да пострада от бандитските схватки.

Най-малко 49 сблъсъка на групи от «Ямагути – гуми» и «Кобе-гуми» са се разразили в 20 префектури на страната от 27 август м.г. досега, сочат данни на полицията.

Битките включват престрелки, умишлени пътни катастрофи и използване на «коктейли Молотов».

В един от последните инциденти в малкия град Мито (префектура Ибарака) стрелци от «Ямагути – гуми» откриха огън по офис на враговете си. Само на 50 метра от там има начално училище и затова беше организирана специална охрана за децата. По пътя от и към домовете им ги съпровождат общо 30 души – полицаи, учители и местни доброволци.

«Ямагути – гуми», която миналата година се разцепи, беше най-голямата в страната групировка якудза. В нея влизат над десет по-малки банди. По обявени неотдавна оценки на полицията членовете й са 14 100, с близо 10 хиляди по-малко, отколкото преди разцеплението.

През 1980 година в престъпния синдикат вече е имало разкол. Последвали са го над 300 инцидента с убити и ранени, а «фронтовата линия» тогава е минавала между «Ямагути – гуми» и групировката «Итива – кай».
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини