Анкара постави под контрол и агенция ”Джихан”

Информационната агенция на медийната компания "Заман" - "Джихан", бе поставена под контрола на властите, след като съд в Истанбул нареди назначаване на синдици. Миналата седмица турските власти поеха контрола върху най-големия опозиционен вестник по искане на прокурор. Мотиви не бяха обявени. Това предизвика масови протести, но демонстрантите бяха спрени със сълзотворен газ от полицията. 

Медийната компания "Заман" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, която е основана през 1986 година, преди 3 години се превърна в опозиционна и стана един от най-острите критици на президента Ердоган, припомня БНР. 

Това се случи след антикорупционния скандал през декември 2014 година, за който се твърди, че е бил организиран от Гюлен. Преди това Гюлен и изданията му бяха най-верните поддръжници на Ердоган. 

Компанията, която включва още англоезичния вестник "Today’s Zaman", списание "Aksiyon" и "Zaman Kitap", е обвинена в поддръжка на т.нар. "терористичната организация на симпатизантите на Фетуллах Гюлен". 

Твърди се, че е създала и "паралелна държава" с назначаване на нейни хора във водещите институции на Турция, с цел сваляне на правителството.

След действията на турските власти ООН призова Анкара да уважава свободата на медиите и правото на хората да изразяват своето мнение, а от САЩ заявиха, че са обезпокоени от случващото се.

Снощи пък лидерите на ЕС изтъкнаха на срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу за бежанската вълна, че не могат да останат безразлични пред погазването на свободата на словото и на печата.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини