Савченко прекрати гладната стачка в затвора

Украинският пилот Надежда Савченко, обвиняема в Русия за убийството на двама журналисти, е спряла гладната си стачка и е започнала прием на течности и храни. Това съобщи по телефона пред ТАСС адвокатът й Марк Фейгин. Друг неин адвокат - Николай Полозов, цитиран от Ройтерс, пък написа в Туитър, че Савченко вече приема течности, предаде БТА. 

Според Фейгин бившата украинска военнослужеща, която е заплашена от 25-годишна присъда и стана национална героиня в родината си, е прекратила гладната стачка по молба на украинския президент Петро Порошенко. 

34-годишната Савченко бе пленена от проруски бунтовници в Източна Украйна през юни 2014 г. и изведена в Русия. Тя е обвинена в причастност към убийството на двама руски телевизионни журналисти по време на сраженията между украинските правителствени сили и сепаратистите в Източна Украйна. Младата жена отхвърля обвиненията. 

Днес полицията в южния руски град Новочеркаск е засилила мерките за сигурност около следствения изолатор, където е държана Савченко в очакване съдът да произнесе присъдата. Очаква се това да стане на съдебно заседание на 21 и 22 март в руския град Донецк в Ростовска област. Тя обяви гладна стачка на 3 март, протестирайки по този начин срещу протакането на присъдата. 

В Украйна пък вече няколко дни се провеждат протести пред руски дипломатически мисии в знак на несъгласие с делото срещу Савченко. 

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова руските власти да освободят незабавно и без условия Надежда Савченко. 

"Делото срещу украинския летец Надежда Савченко противоречи на Минските споразумения", заяви и говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. 

Надежда Савченко е в добро здраве и се намира под наблюдението на руски лекари, заявиха от руското външно министерство, но уточниха, че е невъзможно да се вижда с външни посетители до произнасянето на присъдата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини