ЕС има обща позиция спрямо Турция по мигрантския въпрос

Лидерите на страните от ЕС стигнаха до съвместна позиция, чрез която ще се опитат да се договорят с Турция по проблема за мигрантите, предаде Би Би Си. За това развитие от първия ден на срещата на високо равнище в Брюксел е съобщил министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел. Според него общата позиция на съюза ще бъде представена днес преди обяд на турския премиер Ахмет Давутоглу.

Предложението предвижда всички мигранти пътуващи от Турция за Гърция да бъдат пратени обратно. В замяна ЕС може да предложи на Анкара финансова помощ и безвизов достъп за страните от Шенгенското пространство.

Германският канцлер Ангела Меркел е зявила, че Турция ще трябва да спази международните стандарти за защита на всички мигранти, съобщи Ройтерс.

От своя страна ЕС трябва да бъде готов бързо да започне връщане на мигранти от Гърция за Турция. Това е нужно, за да се предотврати обратен ефект - засилване на притока на хора преди новата система да е влязла в действие.

Ангела Меркел е добавила, че според предлаганата договореност законното настаняване на сирийски бежанци от Турция в ЕС може да започне няколко дни след първото връщане на мигранти от Гърция.

Но Далия Грибаускайте президент на Литва, е предупредила, че планът да се връщат хора в Турция е "на ръба на международното право" и е труден за реализиране на практика.

Давутоглу е казал, че няма да приеме Турция да стане "затвор под открито небе" за мигранти, добавя Би Би Си без да уточни в кой момент е направено това изявление.

Дълъг ден

„Утрешните (т.е. днешните) преговори с Турция няма да бъдат много лесни”, е отбелязала Меркел, цитирана от Ройтерс.

Договореностите между ЕС и Турция, включително за либерализацията на визовия режим, трябва да се съпровождат от постоянен мониторинг и от механизъм за тяхната отмяна, ако поетите задължения не се изпълняват, е казал премиерът на Белгия Шарл Мишел, цитиран от ТАСС.

Лидерите на 28-те страни не подготвиха текст на споразумение с Турция, а постигнаха само обща принципна позиция за основните му положения, предаде БТА.

Очаква се преговорите да започнат тази сутрин в тесен състав: от една страна Давутоглу, от друга лидерите на ЕС - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и холандският премиер Марк Рюте като председателстващ в съюза. А в ранния следобед ще започне срещата на лидерите на 28-те страни.

"Могат да последват нови преговори в тесен или широк състав, които, вероятно, ще продължат до вечерта - е казал Шарл Мишел. - Ще бъде дълъг ден."

Гаранции за България

Премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР, е приветствал предложенията за споразумение между Турция и ЕС, след като българските искания за охрана на границата са били взети предвид.

Според него в текста, който ще бъде предложен на Давутоглу, се казва, че Турция се ангажира да не допуска нови трафикантски канали с мигранти към границите си с Гърция и България. Гаранциите бяха поискани от българския премиер, който каза: "Нашето предложение - съседните страни на Турция да бъдат включени в споразумението, го има."

Борисов е казал пред кореспондент на БНР, че страната ни няма да приема още повече бежанци от Турция.

Той е пояснил:

"Ние сме се съгласили за релокация (т.е. преразпределяне, настаняване на хора, които засега са другаде) до 1 200 човека. Към момента имаме един. От двама, които дойдоха, единият избяга."

"България вече се съгласи доброволно миналото лято да вземе директно от бежанските лагери 50 души. Останалите по нашата квота идват от 120 000, решени за квотно разпределение от Италия и Гърция" - е казал също Борисов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини