Турция строи канал за ограничаване на заплахата от наводнения от България

Турция отброява минутите до пускането в действие на нов канал Одрин – проект, целящ да се предотвратят наводненията, причинени от отварянето на шлюзовете на язовирите в съседна България, която често наводнява турски градове в близост до границата, пише вестник Daily Sabah, цитиран от "Фокус".

Очаква се проектът да бъде завършен през септември и да промени хода на придошлите води, насочвайки ги към евакуационен канал за предотвратяване на заплахата от наводнения в Одрин, който се намира близо до границата с България, както и да окаже помощ на напояването на селскостопанските земи.

Турските власти обвиняват България за неизпълнение на задължението си да предприеме мерки за подобряване на своите язовири, след като през миналата година София отвори шлюзовете при проливните дъждове, наводнявайки съседната турска провинция Одрин.

Турция многократно предупреди България в миналото, когато наводнения в по-малки мащаби за пореден път застрашиха турски градове. Няколко турски граждани дори заведоха съдебни дела срещу България в знак на протест срещу щетите.

Ако проектът за канал Одрин бъде осъществен, то той ще намали високите нива на водите в случай на повишаване в река Марица. Планира се да бъде дълъг 7800 метра.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини